Laboratorul Verde al Reciclării: Educaţie eco pentru copii

(photos.com)
Ioana Statescu
05.10.2012

Programul "Laboratorul Verde al Reciclării", lansat de Ministerul Mediului alături de Ministerul Educaţiei şi de Eco-Rom Ambalaje, îşi propune să promoveze educaţia ecologică în rândul copiilor. Proiectul se va desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2012 - 2013 şi urmăreşte familiarizarea elevilor de clasa a III-a cu beneficiile reciclării. Părinţii şi cadrele didactice vor fi şi ele o componentă importantă în cadrul programului. Iniţiatorii îi încurajează pe aceştia să exerseze colectarea selectivă atât la şcoală, cât şi acasă, ca un prim pas pentru protejarea mediului.

Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat şi adaptat pentru curiozitatea şi inventivitatea copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă dinamică şi interactivă.

Tot în cadrul acestui program, a fost realizat şi un auxiliar curricular, tocmai pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice. Acest material alternativ poartă numele „Învăţăm să reciclăm ambalajele”, iar învăţătorii claselor a III-a şi a IV-a îl pot solicita online pe website-ul programului , în perioada 24 septembrie-19 octombrie.

În plus, Eco-Rom Ambalaje, unul dintre iniţiatorii programului, va fi prezent în judeţele în care va ajunge Laboratorul Verde al Reciclării, punând la dispoziţie mijloacele necesare colectării selective sub forma unor pubele colorate dedicate deşeurilor de ambalaje din plastic, hârtie, sticlă şi metal.

Cu prilejul evenimentul de lansare a Programului educaţional ”Laboratorul Verde al Reciclării”, Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat că proiectele privind colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă o prioritate naţională.

”În România trebuie să învăţăm să trăim ecologic, să învăţăm că protejarea naturii nu este doar o opţiune, ci un principiu de viaţă. Acest proiect susţine o investiţie durabilă, pentru că eco-educaţia este o investiţie durabilă în sănătatea şi viitorul nostru şi al copiilor noştri, iar proiectele privind colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă o prioritate naţională”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor, citat de rtv.net.

În plus, Rovana Plumb a atras atenţia şi asupra importanţei implicării copiilor în protejarea mediului prin intermediul programelor de acest tip.

„Susţinem aceste gen de programe, pentru că în paralel cu implicarea mult mai puternică la nivel de autorităţi, dorim o implicare mai activă a cetăţenilor în protejarea mediului şi, în special, a celor mici, pe care îi considerăm apărători ai naturii prin această colectare selectivă”, a mai spus Rovana Plumb.

La evenimentul de lansare au mai participat şi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, şi directorul Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu.

La rândul său, Ecaterina Andronescu a subliniat importanţa şcolii în procesul de educare a celor mici.

”Consider că şcoala poate să îşi îndeplinească misiunea dacă trăim într-un mediu sănătos, iar astfel de proiecte ne învaţă să protejăm natura de la cele mai mici vârste. Programul pe care îl lansăm astăzi pune în practică ceea ce copiii învaţă în teorie, le arată celor mici lucruri care confirmă ceea ce află din cărţi”, a declarat Ministrul Ecaterina Andronescu.

În primul semestru al anului şcolar 2012 – 2013, Laboratorul Verde al Reciclării va vizita 25 de oraşe din ţară, implicând peste 5000 de elevi din 52 de şcoli primare. Printre oraşele care urmează să fie vizitate de caravană se numără Bucureşti, Piteşti, Târgovişte, Ploieşti, Slobozia, Constanţa, Iaşi, Roman, Sfântu Gheorghe, Braşov, Târgu Mureş, Sibiu, Cluj Napoca, Baia Mare, Deva, Târgu Jiu şi Craiova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor