Columbia este de acord să poarte discuţii cu gherilele FARC
alte articole
Guvernul columbian poartă "discuţii de tatonare" cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), cel mai vechi grup de insurgenţă din America Latină, a afirmat luni preşedintele Juan Manuel Santos.
Columbia a luptat împotriva FARC, un grup marxist de gherilă calificat ca organizaţie teroristă de Statele Unite ale Americii, din 1964.
Într-o declaraţie, Santos a afirmat că: "Columbienii pot fi siguri că guvernul acţionează cu prudenţă, seriozitate şi fermitate". El a spus că trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a "pune capăt conflictului şi a nu-l prelungi", dar a subliniat că armata va fi prezentă "pe fiecare centimetru al ţării".
Santos a declarat că guvernul său va încerca să poarte discuţii cu Armata Marxistă de Eliberare Naţională, cunoscută şi sub numele de ELN, una dintre cele mai mari organizaţii de gherilă din ţară.
"Columbienii pot fi siguri că guvernul acţionează cu prudenţă, seriozitate şi fermitate, şi că [pune accent pe importanţa oferirii de] bunăstare şi pace tuturor locuitorilor ţării", a susţinut el.
FARC a fost acuzat de răpiri - uneori pentru răscumpărare - precum şi de trafic de droguri, extorcare de fonduri şi minerit ilegal, care sunt principalele sale surse de venituri. Grupul este citat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru utilizarea torturii, copiilor-soldaţi şi comiterea de execuţii extrajudiciare.
Columbia, în special sub fostul preşedinte Alvaro Uribe, a suprimat cu putere grupurile militante ce operează în ţară. FARC a suferit un şir de înfrângeri de-a lungul ultimilor ani, care l-au forţat pe liderul Timoleon Jimenez, cunoscut sub numele de "Timochenko", să spună în aprilie că forţele sale nu au fost slăbite.
Uribe şi-a intensificat în ultimele săptămâni retorica împotriva organizării unor discuţii între Columbia şi FARC. "Ce vom negocia?", a întrebat el luni, în conformitate cu Fox News Latino.