Columbia este de acord să poarte discuţii cu gherilele FARC

Membru al gherilei marxiste FARC, după lupte cu armata columbiană, Jambalo iulie 2012
Membru al gherilei marxiste FARC, după lupte cu armata columbiană, Jambalo iulie 2012 (Luis Robayo / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
29.08.2012

Guvernul columbian poartă "discuţii de tatonare" cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), cel mai vechi grup de insurgenţă din America Latină, a afirmat luni preşedintele Juan Manuel Santos.

Columbia a luptat împotriva FARC, un grup marxist de gherilă calificat ca organizaţie teroristă de Statele Unite ale Americii, din 1964.

Într-o declaraţie, Santos a afirmat că: "Columbienii pot fi siguri că guvernul acţionează cu prudenţă, seriozitate şi fermitate". El a spus că trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a "pune capăt conflictului şi a nu-l prelungi", dar a subliniat că armata va fi prezentă "pe fiecare centimetru al ţării".

Santos a declarat că guvernul său va încerca să poarte discuţii cu Armata Marxistă de Eliberare Naţională, cunoscută şi sub numele de ELN, una dintre cele mai mari organizaţii de gherilă din ţară.

"Columbienii pot fi siguri că guvernul acţionează cu prudenţă, seriozitate şi fermitate, şi că [pune accent pe importanţa oferirii de] bunăstare şi pace tuturor locuitorilor ţării", a susţinut el.

FARC a fost acuzat de răpiri - uneori pentru răscumpărare - precum şi de trafic de droguri, extorcare de fonduri şi minerit ilegal, care sunt principalele sale surse de venituri. Grupul este citat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru utilizarea torturii, copiilor-soldaţi şi comiterea de execuţii extrajudiciare.

Columbia, în special sub fostul preşedinte Alvaro Uribe, a suprimat cu putere grupurile militante ce operează în ţară. FARC a suferit un şir de înfrângeri de-a lungul ultimilor ani, care l-au forţat pe liderul Timoleon Jimenez, cunoscut sub numele de "Timochenko", să spună în aprilie că forţele sale nu au fost slăbite.

Uribe şi-a intensificat în ultimele săptămâni retorica împotriva organizării unor discuţii între Columbia şi FARC. "Ce vom negocia?", a întrebat el luni, în conformitate cu Fox News Latino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor