Columbia: Popularitatea preşedintelui Juan Manuel Santos, în cădere liberă după doi ani de la venirea la putere
Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a împlinit marţi doi ani de la venirea sa la putere, cu o scădere drastică a sprijinului cetăţenilor, dezamăgiţi de nerezolvarea unor probleme precum şomajul sau lipsa siguranţei, în pofida celor câteva lovituri ale guvernului împotriva gherilei FARC. Sondajele relevă dezamăgirea cetăţenilor faţă de Santos care la jumătatea mandatului pierde 24 de procente din popularitate, scăzând la 47%, după ce multe luni a beneficiat de o susţinere de peste 80%, potrivit unui sondaj realizat de Colombia Opina, citat de ABC.
Procentul de respingere de 48% diferă cu un procent de un alt sondaj, publicat de Datexco, care arată că 49% din columbieni nu sunt de acord cu modul în care preşedintele Santos şi-a gestionat jumătate de mandat. Scăderea drastică a popularităţii şefului statului poate fi explicată prin lipsa de acţiuni concrete şi decisive în faţa unor probleme precum şomajul, considerat cea mai mare preocupare a cetăţenilor, înaintea siguranţei, costului vieţii şi a corupţiei. Răspunsul columbienilor arată că vor de la conducători acţiuni care să meargă mai departe de combaterea FARC, principala gherilă care în 50 de ani a făcut mii de morţi şi a adus pagube de milioane de dolari statului şi companiilor private.
În cei doi ani de mandat ai lui Santos, 18 membri de gherilă au fost capturaţi sau au murit, între care şefi importanţi precum Guillermo Leon Saenz Vargas, alias 'Alfonso Cano', sau Victor Julio Suarez Rojas, zis 'Mono Jojoy' şi a căror moarte a obligat gherila să-şi repună în chestiune strategia. FARC a anunţat deja că nu va mai recurge la răpiri în scopuri materiale, ceea ce presupune o uşurare pentru familiile înstărite, dar nu şi-a exprimat poziţia faţă de răpirile de politicieni sau de militari. Gherila a insistat de asemenea pentru un dialog cu guvernul. Însă deşi gherila trece prin momente nefaste, graţie în principal ofensivei lansate de Santos din vremea când era ministru al apărării în guvernul lui Alvaro Uribe (2002-2010), columbienii cer soluţii la alte probleme pe care le consideră mai grave decât conflictul armat.
Scăderea popularităţii nu constituie însă pentru Santos un motiv să-şi redefinească strategia. 'Am planuri, o direcţie şi un port spre care mă navighez, mă îndrept spre destinaţia mea', a declarat el postului BBC. 'Uneori apar furtuni sau vânturi potrivnice, dar planul meu este clar. Ştiu ce trebuie făcut cu această ţară, iar obiectivele mele sunt clare şi vor fi atinse', a insistat el. În urmă cu câteva zile preşedintele declarase că în aceşti doi ani de mandat au fost create peste 2 milioane de locuri de muncă, ceea ce a permis ca cifra şomajului să se situeze la puţin peste 10%. Scopul este de a-l reduce la o cifră.
Pe de altă parte, lipsa de securitate rămâne una din principalele preocupări ale cetăţenilor, mai ales în acele zone unde gherila îşi menţine puterea. Santos a recunoscut că în unele regiuni s-au înmulţit 'actele teroriste' şi că acest lucru a avut un mare impact asupra cetăţenilor, care au simţit că în unele zone a avut loc un regres în materie de securitate. Dar când se aplică indicatori concreţi, precum numărul omuciderilor la 100.000 de locuitori, se va vedea că cifra a scăzut în ultimii 30 de ani. 'Fără a desconsidera existenţa unor probleme', a recunoscut preşedintele.
El a insistat că guvernul îşi îndeplineşte obiectivele, iar faptul că unii cetăţenii i-au retras sprijinul este pentru că există 'o problemă de comunicare' care i-a împiedicat să vadă progresele înregistrate în aceşti doi ani. 'Nu am fost suficient de eficienţi în a explica şi a ne prezenta rezultatele', a spus el. 'În lupta împotriva sărăciei am avansat enorm. Am dat mare importanţă progreselor sociale, dar uneori acest lucru nu a fost remarcat suficient'.