Codruţa Kovesi, audiată pentru plagiat

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a fost audiată la Consiliul Naţional de Etică în cazul sesizării de plagiat referitoare la lucrarea sa de doctorat.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
27.07.2012

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a fost audiată la Consiliul Naţional de Etică în cazul sesizării de plagiat referitoare la lucrarea sa de doctorat. Ea a precizat că a adus argumente şi probe prin care a demonstrat că nu a copiat, lucru pe care se aşteaptă să-l constate şi membrii comisiei.

Kovesi a trimis la Consiliul Naţional de Etică punctul său de vedere cu privire la acuzaţia de plagiat şi a ataşat probe din care rezultă că lucrarea a respectat standardele cerute. Ea a susţinut că articolele despre care s-a spus că le-ar fi copiat le-a scris chiar ea şi au fost preluate de alte persoane mai târziu.

Procurorul general a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să amâne apărarea reputaţiei profesionale până la pronunţarea unui verdict de către Consiliul Naţional de Etică.

"Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior", a susţinut procurorul general.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat. Cei de la GIP au publicat mai multe pasaje din lucrarea lui Kovesi şi au spus despre acestea că sunt copiate, fără citarea sursei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor