Codruţa Kovesi: Un premier nu-i poate da dispoziţii unui procuror despre ce să facă într-un dosar

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că un premier nu-i poate da dispoziţii unui procuror despre ce să facă într-un dosar. Totodată, niciun politician nu-i poate cere unui procuror cum să facă publică o probă sau nu, magistraţii ghidându-se după regulile Codului de procedură penală.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
19.07.2012

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că un premier nu-i poate da dispoziţii unui procuror despre ce să facă într-un dosar. Totodată, niciun politician nu-i poate cere unui procuror cum să facă publică o probă sau nu, magistraţii ghidându-se după regulile Codului de procedură penală.

Premierul Ponta anunţase la data de 11 iulie că solicită oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.

Referitor la solicitarea premierului, procurorul general a spus:

"În primul rând nu comentez ce zice premierul şi niciun alt politician. (...) Faptul că anumite pasaje din convorbiri sau anumite chestiuni referitoare la probele administrate într-un dosar, ajung în spaţiu public, la un moment dat, se datorează şi faptului că anumite documente în cursul urmăririi penale eşti nevoit (ca procuror-n.r.) să le faci publice; le trimiţi la alte instituţii, de exemplu, CSM sau la instanţele de judecată, multe dintre persoanele care sunt învinuite se prezintă la procuror, procurorul este obligat să-i înmâneze documentul prin care a fost învinuit sau îl dă avocaţilor. De foarte multe ori am văzut că avocaţii au mers la diverse emisiuni tv şi au citit. Eu nu neg că sunt situaţii în care poate se scurg astfel de informaţii şi din interiorul instituţiei pe care o conduc. Dar atunci când am avut elemente concrete că acest lucru s-a întâmplat, de fiecare dată am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Un premier nu poate să dea dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar şi niciun politician nu poate spune unui procuror acum să faci publică o probă sau nu. Noi ne ghidăm activitatea după după regulile din Codul de procedură penală. Astfel de convorbiri sunt probe la dosar şi ele nu pot fi făcute publice când cere cineva să fie făcute publice", relevă Digi 24.

De asemenea, fiind întrebat despre apariţia multor "stenograme" din dosare în presă, procurorul general a precizat:

"Stenograme le spuneţi dumneavoastră. Sunt predări de convorbiri, sunt pasaje din convorbiri care în documentele pe care procurorii le întocmesc şi fac trimitere la probe se înscriu astfel de pasaje. În funcţie de procuror, cum îşi redactează documentele privind învinuirea ori rechizitoriile sau soluţiile pe care le emit fiecare după cum simte nevoia să motiveze mai mult, mai puţin să facă trimitere la anumite probe. Faptul că unele documente din momentul în care ies din parchet sunt trimise altor instituţii, sunt date altor persoane, noi nu putem să avem control asupra a ceea ce apare în presă sau nu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor