Coaliţia din Israel tot mai fragilă. Proteste peste weekend cauzate de economie, virusul Wuhan

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Un val de proteste antiguvernamentale care au tulburat Israelul peste weekend şi-a lăsat amprenta şi pe platformele de socializare, unde utilizatorii şi-au dezbătut atitudinea faţă de premier. În timp ce unii au cerut demisia lui Netanyahu, alţii spun că ar fi alături de el şi cer organizarea unei alte runde de alegeri.

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzi, intersecţii şi poduri peste Israel, protestând împotriva premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i demisia.

Mulţi dintre ei s-au strâns şi în faţa reşedinţei sale oficiale din Ierusalim, cerând „vinovatului de la Balfour” să renunţe la putere. Douăsprezece persoane au fost arestate în timpul protestelor.

Mase nemulţumite

Proteste de acest fel au devenit o manifestare aproape zilnică în Israel, în ciuda pandemiei virusului Wuhan care a făcut deja peste 500 de victime printre israelieni.

Criticând autorităţile pentru „deciziile lor ilogice”, asistenţa financiară slabă şi birocraţia, mulţi au folosit protestele pentru a-şi demonstra nemulţumirea faţă de un guvern format pentru a combate pandemia, dar care, până acum, nu a reuşit să-şi îndeplinească această promisiune.

Potrivit unui sondaj recent, peste 60 la sută dintre israelieni sunt „nemulţumiţi” de modul în care guvernul Netanyahu a abordat criza economică cauzată de pandemia care a împins ratele şomajului ţării spre cote fără precedent.

Acelaşi sondaj a constatat că 49% dintre israelieni nu sunt nemulţumiţi de gestionarea crizei de sănătate, 46% dintre ei exprimând opinii opuse.

Cu toate acestea, multe proteste generate de situaţia social-economică au devenit teren fertil pentru răspândirea sentimentelor anti-Netanyahu. Acesta este cazul aşa-numitei mişcări a Steagurilor Negre.

Grupul susţine că luptă pentru democraţia israeliană şi spune că o persoană acuzată de fraudă, corupţie şi încălcarea încrederii nu poate rămâne la cârma ţării. Sloganuri similare au fost, de asemenea, prezente pe platformele de socializare.

Israelul ar putea să se îndrepte la urne la a patra rundă de alegeri generale în doi ani - un scenariu îndepărtat până nu demult, care acum ar putea deveni posibil.

Deşi fisuri în coaliţie au fost observate în trecut, planului lui Netanyahu de a aplica suveranitatea israeliană în anumite părţi din Cisiordania şi de combatere a pandemiei, precum şi dezacordurile cu privire la buget - ar putea rupe actuala coaliţie fragile dintre Likud, partidul care îl susţine pe Netanyahu - şi Albastru-Alb, al generalului Benny Ganz.

Duminică, Netanyahu trebuia să prezinte bugetul anual pentru vot în Knesset, însă partidul Albastru-Alb al lui Benny Ganz, care promovează un plan de doi ani, a anunţat că va boicota evoluţia, forţând premierul să îşi schimbe planurile.

Acum, premierul trebuie să ajungă la un compromis cu partenerii săi de coaliţie, în caz contrar, Knessetul se va dizolva şi Israel se va îndrepta din nou la urne, într-un efort care va costa ţara mai mult de un miliard de dolari.

Şi în timp ce un sondaj recent prezice scăderea numărului de locuri pe care le va primi partidul Likud al lui Netanyahu, scăzând numărul de parlamentari de la 36 la 33, susţinătorii premierului rămân optimişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe