Poliţistul pensionar care a băgat Spitalul Gerota în carantină scapă de braţul legii

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Poliţistul pensionar acuzat că a infectat zeci de oameni de la Spitalul Gerota şi membri ai familiei după revenirea dintr-o excursie în Israel a scăpat de orice răspundere în faţa legii. Dosarul fostului ofiţer MAI Nelu Lupu a fost închis, procurorii Parchetului General argumentând că nu s-a putut stabili cert, „cu argumente ştiinţifice”, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat şi dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgenţă "Profesor Doctor Dimitrie Gerota".

„În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienţi, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „iniţială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgenţă „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probaţiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul General.

Sursa citată informează totodată că „în perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israelul şi Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomandă carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel”.

Magistraţii adaugă totodată că “cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel”.

Cât priveşte „Formularul de evaluare a riscului infecţios la internare”, asumat prin semnătură de făptuitor cu ocazia internării la Spitalul de Urgenţă „Profesor doctor Dimitrie Gerota”, magistraţii precizează că acesta este „un document intern şi a fost introdus şi ataşat foii de observaţie clinică generală la iniţiativa medicului epidemiolog, formularul întocmit fiind aprobat la data de 23.06.2017 în cadrul Comitetului Prevenire Infecţii Asociate Asistenţei Medicale, scopul principal al acestui formular fiind depistarea existenţei infecţiilor”.

„Necompletarea conformă a unui astfel de formular, impus prin autoritatea statului, poate constitui elementul material al infracţiunii de ‘zădărnicirea combaterii bolilor’, ceea ce în prezenta cauză nu se aplică, pacientul asumându-şi prin semnătură un formular intern, adoptat anterior apariţiei pandemiei de Covid-19.

Infracţiunea de ‘fals în declaraţii’ presupune că acţiunea făptuitorului de a declara necorespunzător adevărului să aibă ca scop producerea unei consecinţe juridice, iar potrivit legii sau împrejurărilor declaraţia în sine să servească la producerea acelei consecinţe urmărite. Cercetările efectuate nu au identificat consecinţe juridice produse prin răspunsul neconform oferit de făptuitor”, se mai arată în comunicatul emis de Parchetul General.

Reamintim că, în urmă cu câteva luni, spitalul Gerota a fost băgat în carantină pentru o perioadă de 14 zile tocmai din cauza acestui fost ofiţer MAI, care internat aici, iniţial declarase că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim, deşi ulterior s-a aflat că se întorsese în 26 februarie din Israel, stat în care fuseseră înregistrate la acea vreme deja 42 de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus.

Mai mult, fostul ofiţer MAI, pe când era internat la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, a avut un comportament revoltător faţă de medicii care-l tratau. Practic, bărbatul şi-a scos masca în repetate rânduri şi a început să-i scuipe pe medicii care îl tratau, informa la acea vreme Podul.ro, informaţia fiind confirmată de Emilian Imbri, manager al Spitalului "Victor Babeş". Poliţistul pensionar, în vârstă de 56 de ani, a fost primul caz grav de coronavirus înregistrat în România, şi confirmat în data de 11 martie, în contextul în care bolnavul minţise doctorii spunând că nu fusese în Israel.

Medicii l-au tratat ca pe un pacient cu probleme cardiace, fără să se protejeze cu echipamentul adecvat, dar, studiind radiografia sistemului său respirator, au avut surpriza să constate că bărbatul minţea şi că fusese infectat cu coronavirus.

Pus în faţa realităţii, bărbatul în vârstă de 56 de ani a recunoscut că a călătorit în Israel. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne