Coaliţia a semnat Acordul de Guvernare. Cîţu: "Am siguranţa ca va fi o guvernare stabilă!"

Ludovic Orban, Dan Barna si Kelemen Hunor
Ludovic Orban, Dan Barna si Kelemen Hunor (Facebook)

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au semnat, luni, Acordul de guvernare 2020 - 2024, acesta fiind practic ultimul pas înainte de desemnarea noului premier la Cotroceni.

"În urma alegerilor parlamentare, trei formaţiuni politice - PNL, USR-PLUS şi UDMR - au luat decizia de a constitui o coaliţie de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, care e rezultatul voinţei majoritare a cetăţenilor români. Imediat după alegeri, cele trei formaţiuni au început un proces de dialog, negociere pentru constituirea coaliţiei, elaborarea programului de guvernare prin armonizarea programelor de guvernare ale celor trei formaţiuni, am avut negocieri privind arhitectura puterii, structura guvernului etc.

În urma acestor negocieri, semnăm acordul de coaliţie. De asemenea, programul de guvernare e finalizat în proporţie de aproape 100% fiind în faza de ultime corecţii, reglaje fine, aşteptăm finalizarea procedurilor de constituire a Parlamentului, imediat după aşteptăm invitaţia preşedintelui Iohannis la consultările pe care le va convoca pentru a desemna primul ministru şi suntem pregătiţi să dăm României în cât mai scurt timp un guvern pregătit, responsabil, care să asigure creşterea calităţii vieţii fiecărui român", a declarat Ludovic Orban.

La rândul său, Dan Barna a susţinut că ultimele două săptămâni au ridicat felul în care se face politică în România.

"Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au găsit materializarea în programul de guvernare dar care îşi vor găsi materializarea pe căi parlamentare. Acest program este rezultatul unui compromis responsabil pentru viitorul României. Vom continua munca începută în aceste zile, sper să avem un guvern învestit până de Crăciun", a menţionat Barna.

De partea sa, Cioloş a susţinut că acest moment e unul de cotitură pentru USR-PLUS, un moment istoric, şi că Alianţa se va strădui să le dea românilor încredere că în România se poate guverna cinstit şi profesionist.

"Avem câteva zeci de primari, câteva sute de consilieri judeţeni şi primari, avem de astăzi 80 de parlamentari şi cât mai repede, în zilele următoare vom avea şi miniştri într-un guvern de coaliţie care este dovada unui guvern de maturitate politică. (...) Suntem conştienţi că aşteptările sunt foarte mari de la noi, de la această coaliţie, parteneriat în care noi învestim încredere şi resurse. (...) De la noi oamenii nu aşteaptă doar să gestionăm România într-o perioadă de criza ci să vadă o perspectivă, oportunităţi după această perioadă de criză", a declarat Dacian Cioloş.

"Suntem conştienţi că vom avea o misiune extrem de dificilă, grea, trecem printr-o criză economică şi nu ştim care vor fi toate consecinţele pandemiei şi crizei economice, ne-am asumat însă o misiune, am format o majoritate parlamentară, pentru că România are nevoie de stabilitate politică, 8 ani de zile am avut o criză permanentă, 12 guverne, a venit vremea să avem un guvern stabil. (...) Trebuie să dăm deoparte orice demagogie, să ştim care sunt nevoile oamenilor şi să dăm răspunsurile foarte rapid, nu avem timp de pierdut, lumea aşteaptă decizii rapide şi concrete", a transmis la rândul său Kelemen Hunor, insistând asupra nevoii de predictibilitate în viaţa politică românească.

De partea sa, premierul desemnat, Florin Cîţu, a mulţumit pentru încrederea acordată:

"După aceste zile am siguranţa că va fi o guvernare stabilă. Este o guvernare pe termen lung, care are în centru interesul cetăţenilor. Programul de guvernare e aproape gata, în el sunt proiecte care au început în acest an şi au avut rezultate, şi au fost completate cu proiecte ale partenerilor de coaliţie, toate având acelaşi scop, dezvoltarea României".

Totodată, Cîţu şi-a exprimat speranţa că procedurile pentru desemnarea noului guvern vor fi finalizate cât mai repede pentru a se putea adopta legea bugetului.

Redăm textul acordului de guvernare

Acord de Guvernare 2020-2024

1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Neasumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. Ofacem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun,poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurgdin aceasta.

2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român arenevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii însecolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşăpentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români,indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc.Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şidirecţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.

3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentrudemocraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor carene-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bunăguvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vomconsulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi sindicale şivom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiuluisubsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.

4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-aadus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedemdiversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezentadiferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate,respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi săapărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România maideparte pe drumul ei european.

5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nuschimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea cedecurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide înformaţiunile noastre.

6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung.Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilorromâni, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avemîncredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternicpentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentrucetăţeni.

7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţiipentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunemoameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vorgestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vomacţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocupareafuncţiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.

Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne