Coada rusească: Cum ar putea dezvălui datele frauda electorală din Georgia [Radio Europa Liberă]
Experţii electorali şi analiştii de date au observat anomalii în distribuţia grafică a voturilor în regiunile Georgiei şi suspectează că acestea ar putea fi dovezi indirecte de fraudă electorală, similar cu ceea ce s-ar fi întâmplat în timpul referendumului constituţional din 2020 din Rusia, potrivit RFE / RL. Ei numesc această tendinţă „coada rusească”.
În contextul sutelor de încălcări identificate de observatorii electorali şi al întrebărilor cu privire la secretul votului, preşedintele şi partidele de opoziţie nu recunosc rezultatele alegerilor. Comisia Electorală Centrală şi partidul de guvernământ Visul Georgian neagă orice falsificare.
Jurnaliştii publicaţiei amintite au examinat ce arată graficele recent difuzate, pe ce se bazează şi ce nu pot arăta:
„Dacă alegerile sunt desfăşurate într-un mediu liber, fără încălcări, reprezentarea grafică a voturilor primite de partide arată anumite modele. Dacă se desfăşoară într-un mediu lipsit de libertate, cu încălcări şi diverse manipulări, putem observa nereguli, abateri şi anomalii în reprezentarea grafică a datelor. În Georgia, vedem exact astfel de abateri”, a declarat Roman Udot, analist de date şi fost deţinut politic în Rusia.
Udot, aflat în prezent la Tbilisi, este unul dintre mai mulţi analişti de date care au ajuns la concluzia independentă că rezultatele alegerilor parlamentare din 2024 din Georgia prezintă semne de manipulare.
Cum pot simple cifre să indice observatorilor că cetăţenii s-au confruntat cu o formă de manipulare în procesul electoral?
Sursa citată afirmă că analiştii de date şi oamenii de ştiinţă ruşi analizează de zeci de ani ceea ce prezenţa la vot, distribuţia voturilor partidelor şi modelele sau neregulile din aceste modele aşteptate ne-ar putea spune despre corectitudinea alegerilor, folosind diverse metode.
Unul dintre aceşti oameni de ştiinţă a fost Serghei Şpilkin, un fizician rus a cărui abordare este frecvent utilizată de analiştii şi jurnaliştii din Rusia. Organizaţia rusă de monitorizare Golos indică faptul că s-a bazat pe metoda Kisling-Şpilkin în observarea a numeroase alegeri.
Iată cum funcţionează această metodă:
Iniţial, se analizează participarea publicului la toate secţiile de votare din întreaga ţară; în Georgia, participarea a fost de 58,94%. Conform teoriei, în alegeri corecte, indicatorii de participare urmează de obicei o reprezentare grafică regulată care seamănă cu o formă de clopot. Dacă apar anomalii în date - de exemplu, forme diferite de forma clopotului sau dacă clopotului „îi creşte o coadă” - acest lucru indică alegeri incorecte.
Levan Kvirkelia, care locuieşte în San Francisco, este unul dintre analiştii de date care şi-a publicat concluziile pe reţeaua socială X. Preşedinta georgiană Salome Zurabishvili a împărtăşit ulterior concluziile sale.
Potrivit lui Kvirkelia, există diferenţe clare între indicatorii de participare la vot în districtele urbane şi regionale din Georgia.
În timp ce în oraşe reprezentarea datelor urmează în cea mai mare parte o formă de clopot, în regiuni aceasta este deviată în mod anomal.
„În aşezările rurale, se observă o 'coadă' neobişnuită - pe reprezentarea grafică, în partea dreaptă - care indică falsificarea”, scrie el.
Udot este de acord, prezentând în mod diferit aceleaşi date folosind metoda Sobyanin-Sukhovolsky.
Ca şi metoda lui Şpilkin, metoda Sobyanin-Sukhovolsky este utilizată pentru a determina manipularea alegerilor pe baza cifrelor.
Aceasta a fost dezvoltată de cercetătorii ruşi Serghei Sobyanin şi Viaceslav Sujovolsky. Metoda se bazează pe exact aceleaşi date ca şi metoda lui Şpilkin, dar este reprezentată grafic diferit şi se concentrează pe voturile primite de partide. Concret: Metoda analizează distribuţia voturilor între partidele politice la toate secţiile de votare şi încearcă să identifice abaterile care indică alegeri nedrepte.
Conform teoriei, dacă apar mai multe secţii în care un candidat - „beneficiarul” - are un număr neobişnuit de mare de voturi, acest lucru ar putea indica falsificare. Există un risc ridicat de manipulare în cazul în care creşterea prezenţei generale la vot se reflectă doar în susţinerea „beneficiarului”.
Cum sunt distribuite „punctele” în Georgia? Udot spune că în marile oraşe din Georgia apare o imagine relativ regulată, în timp ce situaţia este diferită în regiuni.
Iată reprezentarea grafică în oraşele georgiene: Tbilisi, Kutaisi, Batumi, Rustavi, Poti şi Senaki:
Anomalii nesănătoase
„Regiunile relativ sănătoase arată astfel - pornind de la un punct şi crescând treptat ca o rază. Desigur, există şi aici anumite deviaţii, dar nu dramatice”, a explicat Udot.
„Dar când ne uităm la toate celelalte districte, pentru mine, ele sunt pur şi simplu ciudate. Nesănătoase. Aici abaterea este mai mare decât era de aşteptat. Împrăştierea punctelor este mai largă decât era de aşteptat. Nu urmează o linie dreaptă şi, desigur, ridică suspiciuni”.
El a explicat: „Anomalia este reprezentată de un număr mare de voturi pentru Visul Georgian în puncte specifice - adică staţii... în condiţii de participare ridicată. Punctele au fost prea împrăştiate în staţii specifice, arătând voturile primite de acestea.”
„Vom obţine acelaşi lucru folosind metoda lui Sukhovolsky. Noi numim această distribuţie a numerelor histogramă, iar partea subţire a histogramei [se numeşte] coadă. În cercetările mele, o numesc „coada rusească”, aşa cum o vedem adesea în Rusia. De-a lungul anilor, am văzut-o crescând ca o tumoare şi mâncând părţile sănătoase ale districtelor”, a spus Udot.
Dar cum pot anomaliile numerice să fie dovezi - chiar şi indirecte - ale 'falsificării'? Aceste abateri nu ar putea fi explicate prin alţi factori?
„Da, totul în această lume poate fi explicat altfel. Iar autorităţile din Rusia au explicat descoperirile noastre în mii de feluri [...] Uite, când o persoană beată se comportă aşa cum o face pe stradă, te poţi gândi la o mie de motive pentru care se comportă astfel, dar în realitate, ştim cu toţii bine că pur şi simplu bea prea mult. Şi când observăm aceste 'puncte împrăştiate' şi le vedem, ştim că acest lucru nu este normal”, a declarat Udot pentru RFE/RL.