Coabitarea continuă. Confruntare clasică Ponta-Băsescu pe tema Roşia Montană

Ultima confruntare Ponta-Băsescu a avut loc luni, în contextul în care duminică seară, numai în Capitală au ieşit în stradă între 15.000 şi 25.000 de oameni pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană, lângă care se adaugă şi protestatari din 33 de oraşe din ţară şi 41 din străinătate. Pe scurt, cel mai mare protest din România din ultimii 20 de ani.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
16.09.2013

Ultima confruntare Ponta-Băsescu a avut loc luni, în contextul în care duminică seară, numai în Capitală au ieşit în stradă între 15.000 şi 25.000 de oameni pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare minieră pe baza de cianuri de la Roşia Montană. Protestelor de la Bucureşti li s-au alaturat cele din alte 33 de oraşe ale ţării şi 41 din străinătate. Pe scurt, cel mai mare protest din România din ultimii 20 de ani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în deschiderea Forumului European pentru Diplomaţie Publică, că ştie că finalul "jocului" privind proiectul de exploatare de la Roşia Montană va consta într-o lege respinsă de Curtea Constituţională.

"Vorbesc de exemple la zi - Roşia Montană. Ştim că s-a împins în Parlament o lege neconstituţională, care nu va putea trece de Curtea Constituţională, în baza ei generăm o dezbatere care se va finaliza cu o lege neconstituţională. Cum să avem o imagine bună când şi străinii ne ştiu Constituţia? Ştiu că finalul acestui joc va fi o lege respinsă de Curtea Constituţională în principalele ei prevederi. Şi atunci, cum să avem o imagine bună? Mă întreb", a declarat Traian Băsescu.

Cu o zi în urmă, şeful statului declara referitor la Legea privind exploatarea de la Roşia Montană, că "nu este legal să stabileşti o firmă care face o exploatare prin lege. Va fi respinsă cu siguranţă de Curtea Constituţională. Este doar un joc politic. Nu se poate să faci o lege care să vizeze o firmă". "După ce se va face o lungă dezbatere în Parlament, se va constata că legea este neconstituţională", a adăugat preşedintele.

Ponta ripostează

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Târgu Jiu, că Traian Băsescu "încearcă să bage beţe în roate la un proiect pe care l-a susţinut foarte mulţi ani". Se pare că Băsescu "s-a trezit contra" acestui proiect, când a văzut că Guvernul vrea sa îl realizeze, deşi acesta a fost un susţinător al proiectului de la Roşia Montană, explică Ponta.

"Numai Curtea Constituţională poate decide ce este constituţional sau neconstituţional. Preşedintele încearcă să bage beţe în roate la un proiect pe care l-a susţinut foarte mulţi ani. Ştiţi foarte bine că ani de zile domnul Băsescu a fost pentru acest proiect. Acum dacă vrea să-l facă Guvernul, s-a trezit contra", a declarat Ponta.

"Singurul lucru bun pe care îl poate face preşedintele este să medieze, să participe la dezbateri, nu să pună beţe în roate la tot ce se întâmplă în ţară. Trebuie să trecem dincolo de acest mod de a face politică, în care pui beţe în roate, la care te opui la ceva doar ca să fii contra, să ajungem la normalitate, pentru a discuta proiecte economice, nu în mod politic, ci în modul care interesează viaţa oamenilor", a precizat Victor Ponta.

Prim-ministrul a continuat: "Învăţaţi-l dumneavoastră pe domnul preşedinte Băsescu că domnia sa cu mânuţa sa a promulgat legi privind Petrom, Rompetrol, alte companii, chiar şi Bechtel dacă ţin bine minte, şi, recent, Curtea Constituţională a spus în cazul Rompetrol că e constituţional. Ştie şi preşedintele lucrul acesta pentru că nu a uitat ce a semnat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor