Cluj: Nocturnă gastronomică, la muzeu, cu Mircea Dinescu
Bucătărie tradiţională, cu sarmale, balmoş, plăcinte "de două feluri", însoţite de vin cu aromă de scorţişoară, şi mai ales de faimosul gulaş ardelenesc, pregătit chiar în curtea interioară a Muzeului de Artă, sunt elementele de plan secund ale evenimetului gastronomic prilejuit, sâmbătă, de "Noaptea Muzeelor", prim planul manifestării fiind rezervat poetului Mircea Dinescu, care va veni la celebrul palat baroc clujean pentru a prezenta zece reţete culinare din palmaresul său de bucătar deja experimentat.
Expoziţiei "De gustibus et coloribus" organizate de muzeu, cu prilejul "Nopţii Muzeelor" şi alcătuite din lucrări semnate de mari artişti români, precum Toniţa sau Pallady, i se poate alătura şi un titlu circumstanţial - "Natură statică cu sarmale şi vin de Mircea Dinescu" -, pentru că poetul a promis că va intra pe poarta muzeului cu un mare ceaun de sarmale, aduse tocmai de la Dunăre, din Portul Cetate, pregătite chiar de el, relaxant, probabil "pe o boabă de piper" ("Şi loc de odihnă alege-ţi piperul", îndeamnă Dinescu într-un poem de tinereţe).
Dinescu va fi şi gazda unei degustări din cele 2.000 de sticle din "Vinul lui Dinescu de la Cetate".
Dar pentru că va face cale lungă de la Dunăre la Cluj-Napoca, în calitate de preşedinte al "Academiei Gastronomice din România", Dinescu va fi pus, totuşi, în faţa unei mari dileme, pentru că fanii lui ardeleni doresc să ştie de ce le-a spus el, în juneţe, că este o naivitate să se creadă "că poezia poate face lumea mai bună". În al doilea rând, fanii vor să ştie ce crede Dinescu despre faptul că revista sa, "Plai cu Boi", nu se mai vinde precum pâinea caldă, iar returul exemplarelor a devenit astronomic.
Referindu-se la manifestarea care va începe sâmbătă seara, exact la ora 21,00, şi va continua duminică, cu o întâlnire a publicului, la o cafea, cu Mircea Dinescu, artistul Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă, apreciază că totul este un "joc secund", dedicat "plăcerii de a trăi, pentru că arta şi arta gastronomică fac un bun tandem".
"Probabil vom fi printre primele instituţii care aniversează, prin această expoziţie, 20 de ani de la marea schimbare politică din 1989, care a generat noul timp pe care îl trăim. Totul devine coerent, şi asocierea poetului Mircea Dinescu, şi a bucătăriei, prentru că vrem să atragem atenţia publicului şi să îi omagiem pe cei care au făcut posibil ca bucatele să revină în viaţa noastră cotidiană. Prin anii "80, foarte multe din gusturile bucatelor erau uitate. Cei care au ieşit în faţă în 1989, printre care şi Mircea Dinescu, s-au bătut, cu siguranţă, şi pentru ca alimentaţia să readucă rafinamentele culinare, iar cărţile de bucate să redevină utile", apreciază artistul clujean.
Stegerean a menţionat, în context, că muzeul are cea mai mare audienţă din an la "Noaptea Muzeelor", în ultimii ani la acest eveniment participând, în medie, aproximativ 3.000 de vizitatori.
"Anul acesta sunt convins că vor fi mai mulţi", susţine Stegerean, amintind că în 2009 evenimentul este organizat de zece parteneri, plus Mircea Dinescu, care, apare, pentru prima dată, la o manifestare publică cu o asemenea deschidere către public, la Cluj-Napoca. Stegerean este încântat că directorul Centrului Cultural Francez (CCF), Bernard Houliat, a răspuns imediat invitaţiei de a sprijini organizarea acestui eveniment.
Şi directorul CCF, Bernard Houliat, crede că sâmbătă şi dumnică publicul va veni cu interes la Muzeul de Artă şi reaminteşte succesul enorm de care s-a bucurat, în 2008, seminarul cu tema "Patrimoniul alimentar" desfăşurat în cadrul "Întâlnirilor de la Cluj" (Rencontres de Cluj), organizate de CCF sub egida preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, cu Târgul de Gastronomie şi cu lansarea volumului "Bucatele divine" de Olivier Assouly.
La rândul său, Tiberiu Groza, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, consideră inspirată ideea de "a prinde arta gastronomică în acestă manifestare de la Muzeul de Artă".
"România a fost considerată, ani de zile, Grădina Maicii Domnului (aprecierea "România este Grădina Maicii Domnului", a fost făcută, în premieră, de Papa Ioan Paul al II-lea, cu prilejul istoricei vizite la Bucureşti, în 1999 - n. r) şi grânarul Europei. Acum când s-a înfiinţat un Minister al Turismului şi acesta este în cautare de idei, cred că nu trebuie să caute foarte departe. Trebuie să încerce să revalorifice aceste două branduri ale României", susţine Tiberiu Groza, adăugând că instituţia pe care o conduce doreşte să promoveze produsele tradiţionale româneşti la "Noaptea Muzeelor".
În curtea interioară a Muzeului de Artă se va desfăşura un târg de gastronomie, printre bucatele care vor cuceri vizitatorii aflându-se, alături de cele deja enumerate, friptura de Turda, brânzeturi de diferite sortimente, dar şi dulciuri specifice localităţii Biella, din regiunea italiană Piemonte.
Taraful din Frata va interpreta muzică lăutărească, iar ansamblul Flauto Dolce va susţine un program de muzică veche, în sala de expoziţii a muzeului.
La toate evenimentele, intrarea va fi liberă.