Cluburile private din China, loc de distractie pentru cei bogati si puternici

Cluburile private de elita, care isi au originea in Europa, au devenit in voga in China in timpul ultimului deceniu. Un mare numar de cluburi a aparut in orasele mari, atragandu-i pe mai marii zilei.
Membrii Clubului Beijing din China provin în majoritate din familii regale, antreprenori, şi artişti (Tladyu.com)
Chen Yilian
11.07.2011

Rui Chenggang, gazda tanara si tupeista de la postul de TV oficial CCTV, a dezvaluit recent ceva care pentru multi dintre colegii sai de elita era de preferatat sa ramana secret: existenta unui club privat exclusiv pentru cei super-bogati in inima Orasului Interzis, Beijing.

"Acum cateva zile, un ghid pentru straini mi-a spus cu mandrie ca tocmai a aranjat o cina pentru o familie a unui miliardar american la un palat din Orasul Interzis care nu este deschis publicului", scrie Rui pe blogul sau.

Orasul Interzis este un complex de cladiri din Beijing in care locuia imparatul. Acum, Orasul Interzis este partial atractie turistica si partial club privat, care este localizat in Palatul Jianfu - una din cladirile sale renovate.

Declaratia din 12 mai a lui Rui a beneficiat de o atentie deosebita pe internetul chinez. In mai putin de o ora a primit 3778 de comentarii si a fost copiat de 9200 de ori pe alte site-uri.

Pe 16 mai Palatul Imperial a negat acea declaratie.

Insa, intr-un articol din 13 iunie numit "Lipsa supravegherii in cluburile private de lux", Xinhua News a recunoscut existenta unui club in interiorul complexului Orasului Interzis, afirmand ca "Palatul Jianfu va cere 500 de milioane de yuani de la 500 de membri, taxand pe fiecare cu 1 milion de yuani (154 000 $)."

Top 4 al cluburilor de elita din Beijing

Cluburile private de elita, care isi au originea in Europa, au devenit in voga in China in timpul ultimului deceniu. Un mare numar de cluburi a aparut in orasele mari, atragandu-i pe mai marii zilei.

Beijing-ul are 4000 de cluburi private. Dintre acestea, Money Week le-a mentionat pe cele mai mari patru cluburi intr-un articol din 20 iunie. Acestea sunt Clubul Chang'an, Clubul Capital, Clubul Beijing American si China Club Beijing.

Chang'an Club este primul dintre aceste cluburi infiintate in China si Beijing la mijlocul anilor 1990. Membrii sai sunt in majoritate oficiali de guvern si magnati de afaceri, incluzand multi directori de nivel inalt ai companiilor binecunoscute detinute de guvern sau straine, printre ei fiind si Lee Ka-Shing si (Henry) Fok Ying-Tung.

Capital Club se mandreste cu liftul sau de mare viteza care poate ajunge la etajul 50 in doar un minut. Ferestrele sale franceze ofera o priveliste de 360 de grade asupra Beijingului. Membrii sai sunt in mare parte alesi din elitei politica si diplomatica si CEO ai companiilor mari.

China Club Beijing este probabil cel mai distins dintre cele patru. Membrii sai includ manageri de top si parteneri ai tuturor bancilor straine din Beijing. Printre oaspetii sai au fost numerosi sefi de state, oameni de stat de faima internationala, antreprenori, artisti si membri ai familiilor regale.

Beijing American Club este cel mai tanar dintre cele patru. Varsta medie a membrilor sai este de asemenea cea mai mica fata de celelalte trei cluburi. Aproape toti membrii sai au primit educatia in strainatate. Cei mai multi lucreaza in IT, banci, investitii sau alte industrii emergente. Oameni ca Zhang Chaoyang, CEO la sohu.com, este un exemplu tipic de membru.

Bani si putere

Cluburile de super-lux sunt locuri unde se intalnesc si fac afaceri oamenii cu bani, putere si influente. Daca cineva doreste sa faca o afacere in China, conexiunile bune cu oficialii de la toate nivelele din guvern sunt esentiale.

Chen Kaipin, un om de afaceri din provincia Zhejiang, a declarat pentru The Epoch Times ca o taxa de inscriere de 2 milioane yuani este nimic pentru oamenii care intra in cluburile exclusive de top din Beijing.

"Am prieteni care conduc cluburi in Beijing. Destul de multi oameni detin pozitii in care au putere in Beijing. Este un loc unde banii merg mana in mana cu puterea. Oamenii de afaceri merg in Beijing pentru a avea legaturi cu cei puternici. Faci afaceri mari doar imbinand banii cu puterea", declara Chen.

Cluburile fac de asemenea o multime de bani. Pe langa "luxul fara de seaman", cluburile ofera solutii totale de servicii de business, a declarat Chen.

"Nu este ceva neobisnuit pentru ei sa castige 2-3 milioane yuani pe noapte", a afirmat el.

Unele companii mari au propriile cluburi. PetroChina detinuta de stat este una dintre ele, a declarat Chen.

"PetroChina are doua cluburi de lux numai in Tianjin si multe altele in Beijing. Aceste cluburi sunt domenii private ale secretarilor de partid si CEO-urilor. O persoana obisnuita nu poate intra. Politia inarmata sta afara, iar bodygarzii privati stau inauntru", a afirmat Chen.

Lipsa dubioasa a supravegherii, servicii dubioase

Cele mai multe cluburi private nu sunt deschise publicului, iar multe opereaza fara licenta.

Profesorul Fu Qilin, decan la Scoala Legala din Universitatea Capitala de Economie si Business, a declarat pentru CCTV ca cluburile private au operat "mai degraba in mod secret" si nu prea exista reglementari. Taxele lor de membru par a fi la granita dinspre strangerea de fonduri, afirma el.

Alte servicii de la unele cluburi ar putea fi de asemenea la limita, de exemplu petreceri "pentru a gasi perechea portrivita" pentru cei super bogati, promovate anul trecut de Yifeng, un club privat din Changchun - o regiune din nord-estul Chinei -, asa cum a raportat Yangtse Evening News in 8 decembrie 2010.

Un reporter de la Yangtse Evening News a telefonat la club, dandu-se drept un magnat care cauta o prietena.

O domnisoara Li de la Clubul Yifeng i-a spus: "Noi luam bani de la gentlemeni. In zilele acestea, destul de multi oameni bogati insurati cauta prietene pentru o perioada de aproximativ trei sau patru ani. Este semnat un acord pentru o anumita suma de bani drept compensatie. Exista destul de multe cazuri de acest fel. Peste 90% din perechile gasite de noi sunt de acest tip."

Domnisoara Li l-a asigurat ca rata de succes al perechii gasite de ei este destul de mare si ca cele mai multe femei sunt studente la colegiu sau femei tinere care lucreaza in finante.

Inegalitatea

Zhun Xinxin, un fost editor la Shijiazhuang Radio Station, a declarat ca nu este surprins de numarul crescand al cluburilor de lux din orasele mari. In acelasi timp el si-a exprimat indignarea fata de cresterea prapastiei dintre bogati si saraci in China.

"Multi oameni din esalonul social inferior au mari greutati pentru a obtine o locuinta sau pentru a-si hrani familiile. Acesta este un contrast puternic. Oamenii obisnuiti nu au parte de minimum de subzistenta, iar pe de alta parte, exista elita puterii si afacerilor care iau o bucata chiar si mai mare din placinta", a afirmat Zhu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor