CJ Suceava a plătit 2 mil.lei pe studii de fezabilitate inutile şi 1,8 mil.lei indemnizaţii nelegale

Epoch Times România
19.11.2012

CJ Suceava a plătit în trei ani peste 2 milioane lei pe studii de fezabilitate, iar lucărilele la obiectivele respective de investiţii nu au mai fost demarate, în timp ce alte 1,8 mil. lei au fost date ilegal unor angajaţi de la divese direcţii din judeţ,reiese dintr-un raport al Curţii de Conturi.

„Au fost identificate studii de fezabilitate în valoare de 1,7 milioane lei, comandate, realizate şi achitate furnizorilor încă din perioada anilor 2009-2010, aferente unor obiective de investiţii la care lucrările fie nu au început, fie nu au mai continuat”, se precizează în raportul Curţii de Conturi dat luni publicităţii. Printre aceste proiecte se află „o clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul IIII, judeţul Suceava”, pentru care a fost cheltuită suma de 954.517 lei pentru studii de fezabilitate. De asemenea, mai sunt enumerate şi alte proiecte, cu sumele cheltuite. Astfel, pentru reabilitare-modernizare DJ 175 A Rarău-Chiril – suma de 149.174 lei. Pentru DJ 172 D Grădiniţa-Copşa – 126.276 lei. Pentru DJ 177B Câmpulung M.Stulpicani – 261.800 lei, iar pentru DJ 208 C Pleşeşti-Vultureşti -259.824 lei.

De asemenea, din acelaşi raport reiese că pentru 13 obiective reprezentând drumuri judeţene aflate în administrarea DJDP Suceava s-au întocmit studii de fezabilitate pentru care s-au plătit din bugetul local 319.141 lei, în cursul anului 2007, însă ulterior aceste studii nu au fost folosite, motivându-se că nu au fost găsite resursele financiare necesare acestor lucrări.

Tot în cazul CJ Suceava, Curtea de Conturi menţionează faptul că „au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 1.832.063 lei, reprezentând indemnizaţie de dispozitiv în procent de 25%, aplicat asupra salariului de bază brut la ordonatorul principal de credite şi ordonatorii terţiali de credite finanţaţi de la bugetul UATJ Suceava”. Instituţiile în cauză sunt Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Suceava, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava. De asemenea, reprezentanţii Curţii de Conturi au semnalat faptul că salariul de bază al persoanei care desfăşoară activitatea de control financiar preventiv la Camera Agricolă Suceava a fost „stabilit eronat”. În plus, la această din urmă instituţie au fost acordate de avansuri pentru concedii de odihnă fără a exista temei legal în acest sens.

Datele sunt cuprinse într-un raport de audit întocmit de Curtea de Conturi, la solicitarea Senatului.

În documentul citat se precizează că Senatul României a solicitat Curţii de Conturi includerea în Programul de audit aferent trimestrelor III şi IV din anul 2012, pentru efectuarea auditului financiar, a şase administraţii publice locale, respectiv: CJ Suceava; CJ Dâmboviţa; Primăria municipiului Deva; Primăria municipiului Craiova; Primăria municipiului Ploieşti şi Primăria municipiului Haţeg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor