Ciucu denunţă "stratagema" lui Tudose. Cum manipulează PSD pentru a-şi justifica "Revoluţia Fiscală"

PSD desfăşoară o linie de atac legată de multinaţionale pentru a-şi justifica mult criticata OUG pe Codul Fiscal, susţine Ciprian Ciucu, care aminteşte că PNL a iniţiat de anul trecut implementarea Directivei UE pentru limitarea externalizării profiturilor de către multinaţionale, iar PSD s-a opus adoptării acestei legi.
Ciprian Ciucu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
09.11.2017

Nu mai demult de ieri, premierul Tudose susţinea că valurile de critici şi proteste declanşate de "Revoluţia Fiscală" a Guvernului nu au de-a face în realitate cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat - măsură criticată puternic şi de patronate şi de sindicate şi de simplii cetăţeni - ci de faptul că Guvernul vrea să ia măsuri ferme pentru ca multinaţionalele să nu-şi mai externalizeze profiturile. În replică, Ciprian Ciucu, consilier general la Primăria Capitalei, afirmă că declaraţiile premierului sunt o manipulare.

Potrivit lui Ciucu, PSD desfăşoară o linie de atac legată de multinaţionale, ca să justifice OUG pe Codul Fiscal. Astfel, PNL a iniţiat de anul trecut implementarea Directivei UE pentru limitarea externalizării profiturilor de către multinaţionale. PSD s-a împotrivit.

În consecinţă, dacă scopul din spatele Revoluţiei Fiscale a PSD chiar era să stopeze externalizarea profitului băncilor, putea fie să voteze proiectul PNL sau putea să promoveze OUG în mod distinct în loc să folosească directiva europeană drept un paravan pentru a-şi justifica nenorocirile.

"Este o manipulare evidentă a PSD, acest lucru nu, oamenii aceştia au ieşit în stradă pentru că sunt nemulţumiţi că vor pierde bani. Contribuţiile către guvern vor creşte de fapt şi se pune presiune pe multinaţionale şi pe angajatori, urmând ca cei care suferă să fie toţi oamenii. Demontez foarte uşor această stratagemă a PSD.

Anul trecut, partidul naţional liberal a venit cu o iniţiativă legislativă, special pentru a corecta acest lucru şi pentru a implementa directiva. Iniţiativa noastră legislativă seamănă destul de mult cu directiva. (PSD n.r.) trebuie să recunoaştem, nu voia să inoveze în acest domeniu şi ea a fost picată chiar acum pe 19 octombrie, la vot de către PSD. Deci dacă pe bune aceasta era explicaţia lor, atunci puteau să voteze foarte bine legea propusă de către PNL în Parlament, sau dacă nu doreau să voteze o lege a PNL, puteau să iniţieze o ordonanţă de urgenţă specific pe acel subiect, şi nu aveau nevoie să introducă în legislaţia în contrareforma pe fiscalitate acele prevederi referitoare la directivă", a declarat Ciucu, pentru Epoch Times, la finele celei de a 33-a ediţii a Rezistenta 360. Iniţiativa legislativă poate fi consultată aici

Iniţiativa PNL aflată la Camera Deputaţilor, decizională: PSD a votat pentru respingere în 19 octombrie! PNL a reuşit să o întoarcă din plen înapoi la comisiile de specialitate pentru a nu fi respinsă definitiv.

Reamintim că ieri Guvernul Tudose a dat undă verde mult criticatelor modificări ale Codului Fiscal pe fundalul vuietelor de vuvuzele şi a scandărilor "Hoţii, Hoţii!". Comentând ceea ce se întâmplă, premierul a lansat un nou atac la adresa băncilor şi multinaţionalelor:

"Pe ordinea de zi sunt o serie de modificări ale Codului fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor — acolo şi sindicate şi patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei, s-au inflamat după ce Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia românească o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm că să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem şi noi nişte bani din care să facem Educaţie, Sănătate şi Infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar, din fericire, înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi", a declarat Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, referindu-se la faptul că ordonanţa promovată ieri include, pe lângă măsuri extrem de criticate, precum mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, taxa de solidaritate etc. şi transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale.

Reamintim că atât patronatele şi sindicatele au criticat dur Revoluţia Fiscală a Guvernului, arătând că transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat va duce la scăderea salariilor nete. Blocurile sindicale au mers până la a cere demisia ministrului Muncii şi a ameninţa cu grevă generală la nivel naţional. La rândul său, preşedintele Iohannis a criticat şi el în termeni acizi “mega ţopăiala fiscal-bugetară” pregătită de Coaliţia PSD-ALDE şi Guvern, arătând că este "caraghios" că această "revoluţie fiscală" aduce 3 lei în plus la salariul mediu.

ONG-urile s-au declarat şi ele nemulţumite că prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri în loc de impozit pe venit pentru firmele cu cifră de până la un milion de euro, multe cauze sociale vor rămâne fără finanţare.

Până şi primarii PSD au criticat Revoluţia Fiscală, căci odată cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10% şi bugetele locale, la care ajunge circa 41% din impozitele colectate, vor scădea, ceea ce va însemna mai puţini bani pentru investiţii.

Merită menţionat că, potrivit Consiliului Fiscal care a avizat negativ proiectul Finanţelor de modificare a Codului Fiscal, faimoasa "revoluţie fiscală", prin care PSD-ul a reuşit să îşi pună în cap şi sindicate, patronate şi societatea civilă, ar urma să producă o pierdere de 5,2 miliarde de lei la buget, iar deficitul ar sări de limita de 3% asumată de România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor