Cîţu: Nu vrem să condiţionăm accesul la serviciile horeca de dovada vaccinării. Nu susţin divizarea în “vaccinaţi” şi “nevaccinaţi”

Florin Cîţu (Facebook / guv.ro)
Andrei Popescu
06.04.2021

Premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că Guvernul nu are în vedere condiţionarea călătoriilor în ţară şi a accesului cetăţenilor la serviciile industriei ospitalităţii şi hoteliere de dovada vaccinării. În plus, prim-ministrul s-a opus ideii de discriminare şi divizare a populaţiei în “vaccinaţi” şi “nevaccinaţi”.

“Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România. Vrem să găsim împreună soluţii pentru a redeschide, în condiţii de siguranţă sanitară, industria ospitalităţii şi toţi românii să aibă acces la aceste servicii, să-şi poată petrece concediul în ţară. Vaccinarea şi respectarea măsurilor sanitare rămân soluţiile sigure în perspectiva redeschiderii acestui sector, aşa cum ne-am propus, după 1 iunie.

Apreciez deschiderea partenerilor mei de dialog şi sprijinul oferit pentru a încuraja vaccinarea personalului horeca înainte de reluarea activităţii în acest sector. Va fi un semnal bun pentru întreaga populaţie şi un pas înainte pentru reluarea activităţilor turistice. Calendarul livrării dozelor şi creşterea capacităţii de vaccinare sunt premise sigure că vom continua în ritm susţinut campania de vaccinare anti-COVID-19”, a susţinut Cîţu pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că oamenii vor înţelege că revenirea la viaţa de dinaintea pandemiei va putea avea loc doar prin atingerea unui anumit prag de imunizare a populaţiei, adăugând că vaccinarea “ne oferă această şansă”. Cu toate acestea, liberalul a insistat că cetăţenii trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului.

“Am punctat, totodată, că nu avem în vedere condiţionarea accesului cetăţenilor la serviciile industriei ospitalităţii şi hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni şi nu sunt adeptul ideii de a diviza populaţia în ‘vaccinaţi’ şi ‘nevaccinaţi’. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în ţară pe baza acestui criteriu”, a mai afirmat Cîţu.

În ceea ce priveşte deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene în legătură cu certificatul verde şi deplasările în interiorul blocului, premierul a transmis că acestea vor fi respectate deoarece românii trebuie să se bucure de toate drepturile şi libertăţile europene.

“Vom continua consultările cu reprezentanţii operatorilor din domeniu atât la nivelul comitetului interministerial care are rolul să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021, cât şi în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor de sprijin destinate operatorilor HORECA afectaţi de pandemie, prelungirea unora dintre ele sau, după caz, introducerea unor măsuri noi”, a conchis liderul PNL.

Reamintim că, luni, premierul Cîţu a susţinut, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Victoria, că în România nu se va aplica certificatul verde, iar românii vor putea merge în vacanţă fără acest document.

Remarcile sale nu au rămas fără răspuns prea mult timp. Mai exact, Alin Cristian Mituţă, unul dintre liderii USR-PLUS, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că declaraţia premierului poate lăsa loc de interpretări.

“În realitate, certificatul/adeverinţa verde europeană se va aplica în mod evident şi în România, fiind vorba de un regulament european care se aplică direct, fără ca statele membre să mai intervină. Aplicarea lui înseamnă, în esenţă, eliminarea obligaţiilor de carantinare/izolare pentru călătoriile ÎNTRE statele membre şi nu ÎN INTERIORUL statelor membre pentru persoanele cu risc epidemiologic scăzut (vaccinaţi, testaţi sau care au anticorpi)”, a afirmat Mituţă. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor