Un lider USR-PLUS îi cere lui Cîţu să vină cu clarificări după declaraţia privind certificatul verde

Alin Cristian Mituţa (Europuls)
Andrei Pricopie
06.04.2021

Alin Cristian Mituţă, unul dintre liderii USR-PLUS, a atras atenţia, pe pagina sa de Facebook, că premierul Florin Cîţu a avut o declaraţie care poate lăsa loc de interpretări spunând că "în România nu se va aplica certificatul verde". Potrivit politicianului, media a preluat ulterior informaţia că certificatul verde european nu se va aplica în România, ceea ce este fals.

"În realitate, certificatul/adeverinţa verde europeană se va aplica în mod evident şi în România, fiind vorba de un regulament european care se aplică direct, fără ca statele membre să mai intervină. Aplicarea lui înseamnă, în esenţă, eliminarea obligaţiilor de carantinare/izolare pentru călătoriile ÎNTRE statele membre şi nu ÎN INTERIORUL statelor membre pentru persoanele cu risc epidemiologic scăzut (vaccinaţi, testaţi sau care au anticorpi)", a declarat Alin Mituţă.

Cu alte cuvinte, unui cetăţean român care locuieşte în România îi va fi necesară o adeverinţă verde dacă doreşte să se deplaseze în alt stat membru fără să se mai supună restricţiilor, dar nu îi va fi necesară o astfel de adeverinţă pentru a se deplasa în interiorul României.

"Aceasta ar trebui să fie interpretarea corectă a declaraţiei premierului şi îi solicit pe această cale dlui Florin Cîţu să clarifice şi dumnealui acest aspect pentru a nu mai lăsa loc de interpretare", a adăugat Alin Mituţă.

Reamintim că premierul Florin Cîţu a declarat luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Victoria, că în România nu se va aplica certificatul verde, iar românii vor putea merge în vacanţă fără acest document.

"Nu. În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde, românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a ne asigura că sunt reguli pe care le vor respecta, dar fără certificat verde", a răspuns şeful Executivului, întrebat fiind dacă certificatul verde despre care se vorbeşte la nivel european se va aplica şi în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor