Cîţu, acuzaţii grave: cum devin România şi Ungaria calul troian al Rusiei în UE
alte articole
Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a lansat, miercuri, pe pagina sa de socializare, acuzaţii grave la adresa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE.
"Dovada că guvernul PSD-ALDE lucrează pentru ruşi. De câteva luni de zile vă spun că multe din deciziile Guvernului au legătură directă cu Moscova. Mă tot întrebam de ce nu fac Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii mai repede. Ne spuneau că este esenţial pentru programul de guvernare al PSD-ALDE. Dacă vă mai aduceţi aminte, anul trecut Ungaria câştiga dreptul de a exporta gazele româneşti exploatate off - shore. Dar, Putin, Dragnea şi V. Orban aveau nevoie de un vehicul financiar prin care să finanţeze achiziţionare de active, resurse în ţări cu importanţă strategică din UE. Un vehicul prin care să intre bani ruseşti şi să iasă bani 'curaţi'. După cum ştiţi, Rusia este supusă unor sancţiuni economice din partea partenerilor noştri strategici. România este obligată să respecte aceste sancţiuni. În 2017 guvernul a iniţiat un proiect de lege prin care România îşi majora participaţia la o bancă cu sediul la ...atenţie, Moscova. Ce este cu această bancă? Banca se numeşte Banca Internaţională de Investiţii (BII)", a declarat Cîţu.
Potrivit senatorului, este o bancă înfiinţată pe vremea comuniştilor pentru zona economică controlată de URSS. După 1990 Polonia şi Ungaria s-au retras, România nu. Iar banca, evident, rămăsese fără activitate.
"Vladimir Putin a resuscitat această banca în 2012. Relaţiile sale personale cu Victor Orban au făcut ca Ungaria să revină ca acţionar al acestei bănci în 2015. Mai mult, Ungaria a devenit cel mai mare acţionar al acestei bănci. Alţi acţionari, Cuba (vă aduceţi aminte de escala lui Teodorovici la Moscova în drum spre Cuba), Republica Socialistă Vietnam, Mongolia etc.. Întrebarea pentru noi este clară. De ce bagă România mai mulţi bani într-un vehicul financiar care nu are legătură cu partenerii noştri strategici? Un vehicul care evident reprezintă interesele Rusiei în UE. Simplu. Pentru că aşa vrea Dragnea. Majorarea de capital pe care a făcut-o România a fost precedată de vizitele dese ale ministrului de externe ungar la Bucureşti", a precizat Cîţu.
În acelaşi timp, senatorul a amintit de scandalul legii off-shore, acuzând că liderul PSD Liviu Dragnea "a schimbat legea până a ieşit aşa cum au vrut ruşii."
"Sau OUG 114/2018. Aşa cum v-am arătat de mai multe ori, primii şi singurii care au beneficiat au fost ruşii. Mai mult, această ordonanţă are rolul de a scădea preţul activelor unor bănci şi al altor companii private din sectoare diferite ale economiei, pentru a putea fi preluate de 'salvatori' prin acest vehicul. Astfel, Rusia devine proprietar în zone strategice din economia României. BII este una dintre cele mai active pe piaţa de capital şi de obligaţiuni din România. Bineînţeles că achiziţionează şi obligaţiuni de stat. Aceeaşi bancă, controlată direct de Putin, se pare că este în procedura de achiziţionare a unui pachet important de acţiuni în grupul Digi 24. Interesant, nu? Este evident, pentru mine, că Putin, V. Orban şi Dragnea au creat un vehicul prin care să intre bani din afara UE în interiorul UE dar mai ales care să funcţioneze în interiorul UE fără să fie sancţionat. Asta înseamnă să fii mafiot! Urmează partea cea mai periculoasă pentru UE. BII prin decizia ruşilor îşi mută sediul în inima UE. Unde credeţi? Da, La Budapesta. Şi mai important. ATENTIE! Toţi angajaţii băncii vor avea statut de diplomat. Asta înseamnă că nu pot fi arestaţi sau reţinuţi. Punct. Orice ar face. De ce ar avea angajaţii unei bănci nevoie de acest statut? Uite aşa, trei dictatori fac un vehicul financiar, cu sediul în UE controlat de ruşi, şi care nu poate fi supus sancţiunilor europene", a continuat Cîţu.
În opinia liderului PNL, BII este calul Troian al lui Putin în inima UE.
"Acum înţelegeţi de ce zicea Teodorovici că nu are nevoie de bani de la bănci? Este clar acum ce este cu escala la Moscova? Eugen Teodorovici este implicat direct. El este reprezentatul României în boardul guvernatorilor acestei bănci. Mai mult, România are şi un vicepreşedinte executiv în conducerea băncii. Venit din MFP şi care stă la Moscova", a punctat Cîţu.
La final, liberalul a adresat câteva întrebări "legitime":
- ce părere au partenerii noştri americani în legătură cu această situaţie, ei pun sancţiuni Rusiei iar Guvernul de la Bucureşti lucrează cu ei?
- ce părere are Comisia Europeană de aceste golănii ale Guvernului Dragnea?
- serviciile de informaţii române ştiau de aceste lucruri? Dacă ştiau, l-au informat pe Preşedintele României?
"Eu, senatorul Florin Cîţu, cred că toate cele prezentate astăzi, alături de poziţia Guvernului României faţă de paradisurile fiscale, au un singur scop. Cineva doreşte să creeze un alt parteneriat economic şi politic din care să facă parte şi România. Un parteneriat economic şi politic care să nu se supună rigorilor UE şi SUA, dar care să acţioneze în interiorul acestor zone", a conchis Cîţu.