Circa 889 de părinţi sancţionaţi contravenţional pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de părinte

(photos.com)

În primele şase luni ale anului curent, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de părinte, 889 de părinţi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi între 100 şi 500 de lei. De asemenea, în instanţele de judecată au fost înaintate 14 acţiuni civile de decăderea din drepturile părinteşti. Potrivit "Infotag", care face referire la serviciul de presă al Procuraturii Generale, din discuţiile cu mai mulţi minori atraşi la răspundere penală, aceştia au confirmat practicarea pedepselor cu bătaia în familie.

Actele de violenţă generează fuga copiilor de acasă, vagabondajul, iar pentru a se întreţine comit furturi şi alte acte ilicite. Datele Procuraturii arată că pe parcursul a şase luni ale anului 2013, au fost comise infracţiuni în privinţa a 295 de copii, înregistrându-se o descreştere cu circa 43%, comparativ cu 508 copii victime din perioada analogică a anului precedent.

În primul semestru al anului, au fost pornite 24 de cauze penale privind violenţa în familie, victime fiind 34 de copii. Pentru asigurarea protecţiei drepturilor copilului, procurorii au înaintat 54 demersuri pentru emiterea ordonanţei de protecţie. Potrivit procurorilor, dificultăţile de adaptare, eşecul şcolar sau sentimental, dezechilibrul emoţional, pe fundalul unei lipse de comunicare eficientă cu părinţii sau rudele, pot servi temei pentru comportament violent asupra propriei persoane (autoagresiune), care poate culmina cu sinuciderea.

În prima jumătate a anului au fost înregistrate 48 cazuri de tentativă de suicid în rândul copiilor (40 fete şi 8 băieţi), în special cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani. Totodată, au fost înregistrate 12 cazuri de suicid a copiilor (6 băieţi şi 6 fete) cu vârsta cuprinsă între 13 - 17 ani. Este alarmantă, chiar dacă este în descreştere, statistica vizând abuzurile sexuale faţă de copii.

În primul semestru al anului curent, au fost înregistrate 63 (2012 - 108) cauze penale în care copiii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual. În 24 cazuri (2012 - 10) aceştia au fost abuzaţi în familie (de către tatăl biologic - 12, concubinul mamei -7 sau alte rude - 5).

În acelaşi timp, numărul real al cazurilor de abuz sexual al minorilor nu se cunoaşte, deoarece nu toate victimele le semnalează. Legea privind drepturile copilului stabileşte foarte clar, că principala responsabilitate pentru creşterea şi educarea copilului le revine părinţilor.

Procurorii solicită o intensificare a activităţii instituţiilor locale abilitate în domeniu care, prin intermediul asistenţilor sociali, să lucreze nu doar cu copilul, dar şi cu părinţii, şi cu alţi membri ai familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe