Cipuri false din China vandute contractorilor de securitate din SUA
Shannon Wren conducea ceea ce parea a fi o mica afacere cu computere in Florida dar avea o pasiune pentru masini rapide si luxoase, cheltuind sute de mii de dolari pe un Rolls Royce, un Ferrari Spider, un Bentley Arnage si motociclete.
El avea chiar si o afacere secundara cu haine de stil. Insa, adevarata sursa de bani se pare ca era importarea de cipuri integrate falsificate din China si Hong Kong si vanzarea lor catre contractori de securitate si firme de transport — cipuri utilizate cam in orice piesa de echipament electronic.
Agentii federali au dat buzna luna trecuta in birourile VisioTech Components ale lui Wren din Clearwater, Florida, arestandu-l pe el si asociatul lui, Shannon McCloskey si confiscandu-i masinile cat si conturile bancare.
Perechea infrunta 10 capete de acuzare, de la trafic de bunuri contrafacute, conspiratie si pana la frauda din generarea a aproape 16 milioane $ in ultimii trei ani, furnizand cipuri catre companii cum ar fi BAE Systems si Alstom.
Wren si McCloskey au pledat nevinovati la acuzatii intr-un tribunal din Washington luna trecuta, dar cazul evidentiaza sofisticarea din ce in ce mai crescuta a celor ce se ocupa cu comertul de produse contrafacute.
Departamentul de Justitie a creat o echipa de anchetare a proprietatii intelectuale in luna februarie care sa se concentreze pe produse contrafacute, furturi de secrete comerciale si piraterie. Ei au inceput sa angajeze 51 de noi agenti FBI si 15 procurori care se vor concentra numai pe aceste cazuri.
Se obtin multi bani din comertul cu produse contrafacute cat si din furtul de secrete comerciale de la companii, secrete care pot salva concurenta de cheltuirea a milioane de dolari in cercetare si dezvoltare.
Coduri compromise
In august, un barbat chinez cu statut de rezident permanent in SUA a fost arestat si acuzat de furt in favoarea guvernului chinez. Barbatul a furat secrete comerciale legate de insecticide in valoare de 300 de milioane US$ de la o unitate a companiei Dow Chemical Co.
Un alt cuplu din Michigan a fost acuzat in iunie de un plan pentru a fura secrete de la General Motors legate de sistemul de control al motorului pentru vehicule hibride si sa le vanda unui producator chinez de masini. GM a ridicat valoarea documentelor furate la mai mult de 40 de milioane US$.
Temerile legate de cipurile contrafacute se nasc din faptul ca acestea ar putea fi inferioare calitativ, ceea ce ar putea face ca dispozitivele sa se strice sau sa aiba un cod compromis in ele prin care altcineva ar putea sa ii preia controlul sau sa intercepteze comunicatiile.
"Contrafacerea componentelor de calculator este o preocupare semnificativa a guvernului, cu atat mai mult cu cat aceste componente contrafacute sunt vandute armatei sau altor agentii guvernamentale", a declarat Mike Dubose, seful Sectiei de Crima Computerizata si Proprietate Intelectuala din cadrul Departamentului de Justitie, catre Reuters.
In cazul din Florida, arestarile lui Wren si McCloskey au starnit in mod special ingrijorari din cauza faptului ca ei vindeau circuite pentru industria apararii. Totusi, cei doi au declarat ca circuitele sunt fabricate de firme precum Texas Instruments Inc, National Semiconductor Corp si Intel Corp.
Circuitele de grad militar sunt proiectate sa lucreze la temperaturi extreme, incluzand in spatiu, si sa reziste la vibratii extreme, cum ar fi intr-o racheta sau avion. Drept rezultat, ele costa mai mult decat cipurile de grad comercial.
Desi acuzarea nu a mentionat daca cipurile false au ajuns in sistemele de arme, se pare ca ele au fost vandute pentru utilizare la rachete si detectoare portabile de radiatii, cat si pentru controlul trenurilor de mare viteza.
Cand furnizorul pentru trenuri s-a plans ca aproape 2.000 de circuite pe care le-a cumparat nu functionau, Wren a facut apel la intelegere.
"Va rog sa nu analizati in mod exagerat aceste parti, oricine poate gasi ceva in neregula chiar si intr-un Ferrari nou nout daca se uita suficient de atent", a declarat Wren, conform actului de acuzare.