Cioloş: singura cale pentru Turcia este întoarcerea la statul de drept

Celula de criză este funcţională iar ambasada şi consulatele României în Turcia sunt pregătite să-i ajute pe cetăţenii români care au nevoie de sprijin, a mai precizat Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept", scrie, pe Facebook, premierul Dacian Cioloş, adresând problema loviturii de stat eşuate din Turcia.

"În această dimineaţă, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană prezenţi la Summitulul ASEM, am susţinut împreună cu ceilalţi lideri europeni, condamnarea tuturor acţiunilor de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană.

MAE m-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziţia ministrului este deplin funcţională şi este în legătură cu cetăţenii români care au nevoie de asistenţă. Totodată, ambasada şi consulatele României în Turcia sunt în alertă şi pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin", mai precizează premierul.

Reamintim că cel puţin 60 de persoane au fost ucise şi alte peste 1.000 rănite, în urma schimburilor de focuri şi exploziilor ce au zguduit Istanbulul şi Ankara.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere zburând deasupra Ankarei şi soldaţi ocupând poziţii pentru a bloca podurile peste Strâmtoarea Bosfor. Ulterior, aeroporturile au fost închise şi accesul la reţelele sociale a fost blocat iar peste noapte, soldaţii rebeli au preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT, care a anunţat o stare de asediu şi legea marţială la nivel naţional. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.