Cioloş: Trebuie să convingem cât mai multă lume să vină la vot, să îşi asume România pe care o vor

Multe lume are impresia că, dacă nu merge la vot, nu îşi asumă ceea ce se va întâmpla. Absenţa de la vot este o alegere, este o decizie, atrage atenţia românilor premierul Dacian Cioloş.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Românii trebuie să iasă în număr cât mai mare la vot la alegerile parlamentare de duminică, să îşi asume România pe care o vor sau pe care nu o vor, să îşi asume în faţa buletinului de vot cu ştampila pe buletinul de vot, a declarat marţi, în cadrul unei dezbaterii la GDS, premierul Dacian Cioloş, candidatul PNL şi USR pentru un nou mandat de şef al Executivului.

"Nu am acceptat acest post de prim-ministru în ideea că fac un an ca să îmi pregătesc terenul pentru următorii patru ani. Nu stiu dacă e un lucru bun sau rău. Lucrurile s-au petrecut pe parcurs şi am avut propunerea din partea a două partide - PNL şi USR - să fiu susţinut pentru a continua. Am acceptat această propunere mai pasiv la început şi probabil din ce în ce mai activ pe măsură ce ne-am apropiat de alegeri, cumva determinat şi de împrejurări, pentru a fi cât mai puţin ambiguu din acest punct de vedere", a declarat Cioloş.

Premierul îi cheamă pe români la vot, să se implice direct în construirea viitorului ţării, şi le atrage atenţia că, într-o democraţie, şi indiferenţa este o alegere.

"Cred că primul lucru care încă mai poate să fie făcut este să convingem cât mai multă lume să vină la vot, să îşi asume România pe care o vor sau pe care nu o vor, să îşi asume în faţa buletinului de vot cu ştampila pe buletinul de vot. Nu se poate face democraţie fără participarea la vot. Indiferenţa este o alegere pe care oamenii o fac, pentru că multă lume are impresia că, dacă se ascunde sau se eschivează de la vot, nu îşi asumă ceea ce se va întâmpla.

Cu toţii ne asumăm ceea ce se va întâmpla prin prezenţa sau absenţa de la vot, prin implicarea directă sau prin indiferenţă, chiar şi indiferenţa este o alegere pe care o facem pentru că aşa e structurată societatea pe care am vrut-o, democraţia pe care am vrut-o, care are la bază, în primul rând, votul", a punctat premierul.

Chiar dacă nu va fi prim-ministru după alegeri, Cioloş susţine că, într-un fel sau altul, în următorii ani, şi-ar dori să se implice în a crea premisele pentru ca lucrurile să evolueze în direcţia potrivită. "Încă o dată, nu este vorba de persoana mea sau de ambiţii personale", a subliniat şeful tehnocraţilor de la Palatul Victoria.

În altă ordine de idei, Cioloş a remarcat că noi, românii, am cultivat mult, "voit sau nevoit, conştient sau inconştient", ideea liderului providenţial care trebuie găsit, identificat şi scos în faţă, iar apoi în jurul lui să se construiască totul.

"Nu cred că în felul acesta putem întări democraţia, nu cred că este benefic, şi eu cred că aici este important să lucrăm. Eu am convingerea asta fermă, profundă, că avem nevoie de o schimbare care va avea nevoie de timp, să întărim conştiinţa individuală, nu individualismul, şi asumarea individuală a fiecăruia dintre noi, nu doar în jurul unui lider, să întărim conştiinţa responsabilităţii individuale pentru ca apoi să ne putem asuma conştiinţa colectivă. Cred că de asta avem nevoie în România", a afirmat Cioloş.