Cioloş: Medicina din România are o problemă sistemică!

Ani de zile, în domeniul sănătăţii s-a mers pe ideea "peticirii" a ce se poate, fără o abordare strategică, a declarat premierul, susţinând că este nevoie de construirea de spitale noi, inclusiv prin parteneriate de tip public-privat.
Premierul Dacian Cioloş
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)

Medicina din România are o problemă sistemică, problemă ce trebuie abordată frontal, prin reconstruirea unor spitale, lucru ce nu s-a mai întâmplat de decenii în România, a opinat luni premierul Dacian Cioloş. De asemenea, premierul a calificat drept paradoxal faptul că deşi în România sunt şcoli medicale foarte bune, sistemul de sănătate publică e unul deficitar, relatează Agerpres.

"Dincolo de resursele umane, am identificat şi suntem conştienţi de faptul că avem o problemă de infrastructură în sistemul de sănătate, care, la fel, trebuie abordată frontal. Chiar şi problema infecţiilor nosocomiale, dincolo de chestiuni legate de regulamente, de proceduri, de practici în spitale şi în unităţile de sănătate publică, trebuie să recunoaştem că avem în primul rând o problemă sistemică, o problemă de infrastructură, care, dacă nu e abordată frontal, nu vom putea rezolva nici această problemă şi nici alte probleme cu care ne confruntăm. Avem nevoie nu doar de a moderniza anumite spitale, ci şi de a reconstrui anumite spitale, lucru care nu s-a mai întâmplat de decenii în România. Am încercat să peticim ceea ce aveam cu resursele limitate, fără o abordare strategică", a declarat Cioloş, prezent la deschiderea noului an universitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca.

Cioloş a mai opinat că în sistemul medical e nevoie de investiţii, de bugete şi alocări multianuale, dar şi de atragerea investiţiilor private, căci parteneriatele de tipul public-privat nu înseamnă privatizarea sistemului medical, ci găsirea de soluţii financiare strict pentru construcţia şi administrarea clădirilor. În acest context, premierul a precizat că Guvernul îşi propune să folosească sistemul de finanţare public-privat, pentru a veni cu investiţii noi în spitale.

"Sperăm ca prin acest sistem să reuşim în anii care vin să stimulăm cât mai multe construcţii noi de spitale, nu numai în oraşele mari, ci şi în oraşele mai mici', a completat Dacian Cioloş.

Nu în ultimul rând, premierul a calificat drept paradoxal faptul că în România sunt şcoli medicale foarte bune, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, în timp ce, pe de altă parte sistemul de sănătate publică e unul deficitar.

"Este probabil un paradox căruia va trebui să-i găsim noi răspunsul şi rezolvarea în anii care vin, faptul că în domeniul sănătăţii, în medicină avem şcoli universitare de elită în Europa şi în lume, însă în sistemul de sănătate publică avem încă multe nemulţumiri şi multe lucruri pe care trebuie să le corectăm. Şi cred că trebuie să pornim de aici: orice problemă dacă ea nu e recunoscută în primul rând şi identificată foarte clar, ea nu poate să fie rezolvată. Cred că şi din acest punct de vedere avem un efort de făcut şi cei care lucrează în sistemul de sănătate publică şi cei care avem o responsabilitate directă sau indirectă vizavi de acesta să recunoaştem problemele, problemele structurale, problemele de funcţionare. Să recunoaştem că ele există, să le identificăm în mod clar, să le aducem la lumină şi apoi să vedem, în măsura posibilităţilor societăţii noastre de a susţine rezolvarea lor, să le găsim soluţii în timp. Şi din acest motiv, sănătatea şi educaţia le-am stabilit şi noi în acest scurt mandat de un an ca priorităţi, fără pretenţia de a dori să rezolvăm toate problemele, dar cel puţin să avem onestitatea şi curajul de a scoate la lumină problemele pe care trebuie să le rezolvăm şi încet încet să putem să ne propunem şi soluţii", a susţinut Cioloş,

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne