Cioloş: Legea Camerelor Agricole trebuie pusă în aplicare cât mai rapid

Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2012

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a afirmat joi că este important ca legea Camerelor Agricole să fie pusă în aplicare cât mai rapid, pentru ca aceste Camere să aibă timp să se structureze până în 2014.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a menţionat că Legea Camerelor Agricole a fost votată în iunie în Parlament.

"Cred că este important ca această lege să fie pusă în aplicare cât mai rapid, pentru ca aceste Camere Agricole să aibă timp să se structureze până în 2014. Măcar cu Camerele Agricole să gândim cu un pas înainte. Să nu avem impresia că dacă le facem în 2013, până în 2014 sunt gata şi pot beneficia de viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC). Camerele Agricole ar putea beneficia în consolidarea lor de finanţare prin programul de consolidare rurală", a menţionat Cioloş.

Potrivit acestuia, Camerele Agricole ar putea compensa modul în care agricultura este afectată în România de schimbările de ministri, de schimbările de guvern sau de schimbările de legislaţie foarte frecvente.

"Fără voia miniştrilor sau a prim-miniştrilor, există rupturi de ritm şi nu există continuitate, de multe ori tocmai pentru că există schimbările acestea de abordare. Când vorbim de o strategie agricolă pe termen lung, fiecare partid sau alianţă vine cu o strategie pe agricultură, însă ea se tot schimbă odată la doi-trei ani şi o luăm aproape de la capăt", a mai spus Cioloş.

În opinia sa, Camerele Agricole, fără să se implice în politic, ar putea asigura continuitate privind dezvoltarea agriculturii, un fel de garant.

"Camerele Agricole pot asigura o reprezentare economică a sectorului, pot chiar să asigure o încurajare a asocierii agricultorilor pornită din interiorul profesiei şi nu din exterior, pot asigura un dialog strcturat şi maturizat cu autorităţie statului", a mai spus Cioloş.

Acesta susţine că, pentru ca aceste Camere să fie eficiente, trebuie să se evite imixtiunea politicului.

"O colaborare cu politicul este inevitabilă şi este chiar de dorit, dar una este să colaboreze ca structură consolidată cu factorul politic şi alta este să se amestece factorul politic în structurarea Camerelor, gândindu-se că pot să fie un vector electoral foarte bun în mediul rural. Cu o astfel de abordare ar avea de pierdut agricultura pe termen mediu şi lung", a mai spus comisarul european pentru Agricultură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor