Cioloş despre eventuale măriri salariale în domeniul sanitar: "Guvernul trebuie să lucreze pe un buget care e aprobat de Parlament"

O creşterea a veniturilor personalului medicale nu este posibilă până la rectificarea bugetară, căci aceasta ar putea dezechilibra situaţia bugetară şi dă un semnal negativ în exterior, a declarat Cioloş.
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
21.03.2016

În contextul intrării în grevă japoneză a cadrelor medicale, premierul Cioloş a declarat, luni, la Alba Iulia, că e "prea devreme" să se discute despre o eventuală majorare a veniturilor în sistemul sanitar. Potrivit premierului, Guvernul nu-şi permite să dezechilibreze situaţia bugetară.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă există fonduri la bugetul de stat pentru acoperirea majorărilor solicitate de sindicatele din sănătate, premierul a a subliniat că guvernul trebuie să lucreze pe un buget aprobat de Parlament.

"Cunoaşteţi bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfârşitul anului trecut şi am spus că în acel buget trebuie să lucrăm. Deci acesta e bugetul. Nu avem de unde să luăm mai mult, decât la rectificare, dacă luăm de la un alt domeniu(...). Dar marja pe care o avem, bugetară, ştiţi că este foarte restrânsă, pentru că, pe de o parte, s-au aplicat măsurile de relaxare fiscală şi, în acelaşi timp, au crescut şi salariile, şi în anumite domenii, inclusiv sănătate şi educaţie, atât cât s-a putut anul trecut, dar şi în administraţia publică. Deci, guvernul trebuie să lucreze pe un buget care e aprobat de Parlament", a declarat Cioloş, citat de Agerpres.

"Nu putem să ne permitem să dezechilibrăm situaţia bugetară şi să dăm acest semnal negativ în exterior, care să afecteze şi situaţia economică a României, pentru că percepţia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare şi asupra investiţiilor care se fac în ţară", a mai adăugat Dacian Cioloş.

Premierul a mai precizat că, aşa cum a spus-o şi Curtea Constituţională, pentru orice altă măsură sau orice altă decizie cu impact bugetar trebuie să se prevadă sursa de finanţare.

Dacian Cioloş a mai adăugat că ştie situaţia dificilă din domeniul sănătăţii şi că ministrul Sănătăţii caută soluţii care să aibă în vedere şi sectorul sanitar, însă e prea devreme să se discute despre aceasta.

Reamintim că sindicaliştii din domeniul sănătăţii afiliaţi Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) şi Federaţiei Sindicale „Hipocrat” din România (FS Hipocrat) au intrat în grevă japoneză, în timpul consultaţiilor şi intervenţiilor chirurgicale, doctorii şi asistentele purtând pe braţ o banderolă albă.

Decizia de începere a protestelor a fost luată după întâlnirea conducerii celor două formaţiuni sindicale cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile ce au avut loc la începutul săptămânii trecute au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea problemelor cadrelor medicale, motiv pentru care acestea au declanşat acţiuni de protest. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor