Cioloş: Criteriile de recrutare şi evaluare a personalului din administraţie, realizate de experţi europeni

În câteva săptămâni, va fi gata o expertiză finanţată de Comisia Europeană pentru elaborarea unor proceduri, criterii de recrutare şi evaluare a personalului din administraţie, a anunţat vineri premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (facebook.com / Dacian Cioloş)

"Unul dintre obiectivele mandatului meu de un an de zile este să începem procesul de profesionalizare sau de întărire a profesionalizării administraţiei şi aici aş vrea să mă concentrez într-o primă fază pe agenţiile, autorităţile de management care gestionează fondurile europene, pentru că acolo există deja un grad de profesionalizare dat de toate pregătirile care au fost făcute în aceşti ultimi ani", a afirmat Dacian Cioloş, la finalul unei întrevederi avute cu comisarul european pentru politică regională Corina Creţu, potrivit Agerpres.

Noul premier al României susţine că sunt administraţii care pot funcţiona pe criterii de transparenţă, depolitizate, pe criterii de eficienţă. Se poate face performanţă, consideră Cioloş, iar cei care doresc acest lucru sunt bine-veniţi în aceste structuri.

"Am înţeles că, în câteva săptămâni, vom putea avea o expertiză finanţată de Comisia Europeană prin care să aducem experţi din state membre care au experienţă în elaborarea unor proceduri şi criterii de recrutare şi de evaluare a personalului administrativ, pentru că pe toate posturile care sunt vacante acum şi pe care vrem să facem angajări, să facem aceste angajări pe baza de criterii clare, transparent, de evaluări clare şi cei care sunt interesaţi să intre în administraţia publică să fie evaluaţi corect.

Eficienţa administraţiei mi se pare un element esenţial ca să ne atingem celelalte obiective legate de absorbţia fondurilor, de calitatea absorbţiei fondurilor", a explicat Cioloş.

Premierul a mai precizat că, în cadrul întrevederii cu Corina Creţu, s-au discutat mai multe lucruri concrete privind proiecte de infrastructură care pot fi lansate şi acoperite din fonduri europene. "Am discutat de proiecte de spitale care sunt prevăzute să fie finanţate din fonduri europene şi care au fost blocate tocmai pentru că nu s-au îndeplinit încă anumite condiţionalităţi", a adăugat Cioloş.