Cine a furnizat Siriei arme chimice ?
Dovezile conform cărora regimul Assad a folosit gaz paralizant împotriva forţelor rebele cât şi a civililor omorând sute de oameni, sunt din ce în ce mai multe.
Experţii în arme chimice ai ONU trimişi luni să investigheze au fost nevoiţi să se retragă după ce vehiculele lor au fost atacate de lunetişti. Secretarul de Stat al S.U.A. John Kerry a declarat luni că este de ”necontestat” faptul că au fost folosite arme chimice în Siria.
De necontestat sau nu, este cunoscut că Siria şi-a construit o rezervă imensă de arme chimice cu ajutorul câtorva ţări, în particular Rusia, China, Iran, Irak şi Corea de Nord.
Conform unui raport din 20 august al Serviciului de Cercetări a Congresului, regimul Assad este capabil să producă şi să echipeze armamentul chimic produs însă este dependent de sursele din import pentru ingredientele chimice necesare.
”Sirieni primesc foarte multe transporturi din partea Chinei cât şi a Rusiei” a declarat Terry Minarcin, un agent NSA retras din activitate.
Conform lui Minarcin, Russia (inclusiv pe timpul Uniunii Sovietice) a furnizat Siriei, Irakului şi unor părţi din Liban arme chimice şi biologice încă din războiul Iran-Irak al anilor 80’ .
”China a fost de asemenea implicată, fiind punctul de legătură pentru Coreea de Nord şi Iran în dezvoltarea rachetelor cât şi a tehnologiei pentru dezvoltarea armelor nucleare”.
Kerry Patton, un expert în terrorism şi spionaj şi autor al volumului ”Luptătorii Secreţi ai Americi ” a declarat că unele arme au venit de asemenea prin Irak.
”Ştim de asemenea că Saddam Hussein a transferat unele din armele sale din Irak în Siria” a spus el, precizând că unele dintre armele chimice au venit din Rusia şi Corea de Nord având China ca punct de legătură.
Chiar dacă este cunoscut că regimul Assad menţine o rezervă de arme chimice, cantitatea lor exactă nu este cunoscută. ”Se zvoneşte că regimul preşedintelui Bashar Al Asad ar avea rezerve de gaz neurotoxic (sarin, VX) şi un gaz care provoacă arsuri, posibil utilizat în grenade, obuze şi rachete. Dar şi fabricile de producţie respective,” menţionează raportul Serviciului de Cercertare a Congresului.