54 de copii au înotat din Maroc până în enclava spaniolă Ceuta

Cel puţin 54 de copii şi aproximativ 30 de adulţi au înotat din Maroc până în enclava spaniolă Ceuta din Africa de Nord, 26 iulie 2025 (YouTube - Screenshot)
Redacţia
27.07.2025

Cel puţin 54 de copii şi aproximativ 30 de adulţi au înotat din Maroc până în enclava spaniolă Ceuta din Africa de Nord, în condiţii de mare agitată şi ceaţă, a informat sâmbătă televiziunea spaniolă, potrivit Reuters.

Imaginile video difuzate de canalul de televiziune spaniol RTVE au arătat că paza civilă a efectuat repetate încercări de salvare pentru a aduce în siguranţă o parte dintre înotători, în timp ce alţii au reuşit să ajungă în enclavă.

Copiii, majoritatea marocani, au fost duşi în centre temporare din Ceuta, unde autorităţile au solicitat ajutorul guvernului central pentru a face faţă celor nou-sosiţi.

„Nu ne lăsaţi singuri. Este o chestiune de stat. Trebuie rezolvată”, a declarat sâmbătă Juan Rivas, reprezentant al guvernului regional din Ceuta, în faţa jurnaliştilor.

Pe 26 august anul trecut, sute de migranţi au profitat de ceaţa densă pentru a înota spre Ceuta din Marocul vecin, a declarat Poliţia locală. În 2021, un băiat a fost văzut plutind pe sticle de plastic goale în încercarea de a ajunge la Ceuta.

Cele două enclave spaniole de pe coasta mediteraneană a Marocului, Ceuta şi Melilla, împărtăşesc singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa. Enclavele sunt sporadic afectate de valuri de tentative de trecere a migranţilor care încearcă să ajungă în Europa.

Cetăţenii marocani reţinuţi în timpul traversării sunt trimişi imediat înapoi în Maroc, cu excepţia minorilor sau a celor care solicită azil.

Persoanele de alte naţionalităţi sunt duse în centre speciale, unde li se oferă adăpost şi sunt eliberate după câteva zile.

În urmă cu trei ani, cel puţin 23 de persoane au murit într-o busculadă când aproximativ 2.000 de migranţi au încercat să pătrundă în Melilla, dărâmând gardul de frontieră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor