Cincisprezece motive pentru a-l demite pe Sorin Oprescu (Video)

Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, 15 motive pentru care bucureştenii sunt chemaţi să susţină o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului general al Capitalei Sorin Oprescu.
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.07.2015
Se încarcă player-ul...

Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, 15 motive pentru care bucureştenii sunt chemaţi să susţină o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului general al Capitalei Sorin Oprescu.

"Am identificat 15 motive pentru care administraţia publică sub comanda primarului Oprescu este dezastruoasă. Pe acest motiv vom începe o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului Oprescu şi lansăm, cu această ocazie apelul, în special pentru grupurile de cetăţeni care au apărut în ultimii doi ani şi care sunt foarte active în apărarea zonelor unde locuiesc să ni se alăture la acest demers.", a declarat Nicuşor Dan.

Reamintim că în calitate de preşedinte al ONG-ului Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan a fost implicat în numeroase proiecte de salvare a patrimoniului construit al Capitalei, a spaţiilor verzi etc., fiind una dintre cele mai respectate voci ale societăţii civile în domeniu.

Redăm cele 15 motive ce stau la baza campaniei de strângere de semnături pentru demiterea primarului general Sorin Oprescu, prezentate de preşedintele USB.

Acestea sunt:

“1. Traficul. Bucureştiul se află între primele 10 oraşe din lume în privinţa aglomerării traficului şi primul din UE. Investiţiile în infrastructură de transport au fost făcute de ochii lumii, fără să rezolve problema traficului în ansamblu. Primăria a permis construcţia excesivă în centru, ceea ce a sufocat şi mai mult oraşul. Oraşul e paralizat la primii stropi de ploaie. Există locuri permanent aglomerate.

2. Poluarea. Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană, deşi este un oraş practic fără industrie.

3 Cea mai urâtă capitală europeană, potrivit revistei Tourism Review

4. Patrimoniul construit. ICOMOS (Comitetul Internaţional pentru Monumente şi Situri) condamnă distrugerea patrimoniului arhitectural al Bucureştiului.

5. Corupţia din primărie. Un număr mare de funcţionari din primărie a fost arestat: consilierul personal al lui Sorin Oprescu. Directorul Direcţiei Infrastructură, Directorul Direcţiei Relaţii Publice, doi şefi de servicii de la Direcţia Juridică, fostul director al RADET, fostul director al RATB, alţi funcţionari.

6. Cheltuirea aberantă a banului public. Ceasuri aurite de 70.000 de ero bucata, gherete de 40.000 de euro bucata, jardiniere de 4000 de euro bucata, vopsirea pistelor de biciclete 150.000 euro/km sunt doar câteva exemple

7. Lipsa transparenţei. Cetăţenii nu au acces la şedinţele Consiliului General, în ciuda dispoziţiei exprese a legii. Cetăţenii nu au acces la facturile primăriei, la contracte. Anual 100 de milioane de euro nu au o destinaţie precizată în bugetul primăriei.

8. Haos şi ilegalitate în administraţia Bucureştiului. Sute de autorizaţii ilegale: Inspectoratul de Stat în Construcţii a blocat recent emiterea oricărei autorizaţii de construire în Bucureştii Noi. Decizii judecătoreşti încălcate. Zeci de mii de dosare de retrocedări nefinalizate. Nu există un cadastru al Bucureştiuli, nu există nici măcar un cadastru al proprietăţilor publice ale municipalităţii. Nu există nici măcar o harta completă a străzilor şi numerelor poştale ale imobilelor în Bucureşti.

9. Spaţiile verzi continuă să dispară din Bucureşti, deşi Legea interzice schimbarea destinaţiei lor. În iunie 2011, Sorin Oprescu anunţa că a finalizat cadastrul verde al Bucureştiului. Nu numai că nu a fost finalizat nici până astăzi, dar inventarierea spaţiilor verzi private nici nu a început. In documentele oficiale, Municipiul Bucureşti afirma că harta Cadastrului Verde de pe site-ul primăriei nu are valoare juridică.

10. Falimentarea RADET. În şapte ani de mandat al lui Sorin Oprescu, datoria RADET a ajuns de la 170 de milioane de euro la 900 de milioane de euro, sumă echivalentă bugetului anual al Municipalităţii. Fără investiţii în reţeaua de încălzire termică, subvenţia anuală de 150 de milioane de euro nu face decât să acopere pierderile din reţea. În ciuda falimentului evident, în martie 2013, Oprescu promitea că bucureştenii nu vor mai plăti căldura. Singura strategie a lui Sorin Oprescu a fost ştergerea datoriei de 900 de milioane de euro, mascată în preluarea ELCEN de către RADET. Sorin Oprescu nu are, deci, o soluţie în condiţiile în care bucureştenii riscă să rămână fără căldură la iarnă.

11. Falimentarea RATB. Conturile RATB sunt poprite de ANAF. Nu au existat investiţii în RATB în cei 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu. RATB este ineficient pentru că nu s-au alocat benzi unice de transport, pentru că majoritatea mijloacelor de transport nu au aer condiţionat şi sunt murdare. RATB a fost amendat de Protecţia Consumatorului pentru condiţiile proaste oferite călătorilor.

12. Zero interes pentru dezvoltarea economiei. În 7 ani nu există niciun investitor atras de politica de dezvoltare a primăriei. În programul electoral din 2008, Sorin Oprescu promitea investiţii în parcuri tehnologice.

13. Zero interes pentru pieţele agroalimentare. În situaţia în care marea majoritatea a pieţelor agroalimentare au dispărut sau au fost privatizate, cu creşterea considerabilă a preţului tarabei, deci al produselor, nu există nicio politică a primăriei pentru pieţele publice, cu preţuri mici pentru producătorii direcţi.

14. Zero interes pentru prevenirea cutremurului. La un cutremur de magnitudinea celui din 1977, mii de oameni vor muri în Bucureşti. Măsurile luate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sunt minimale, la alibi.

15. Zero interes pentru sprijinirea părinţilor. Într-un oraş cu un buget de 2 miliarde de euro pe an, nu există nicio preocupare pentru asigurarea necesarului de creşe şi grădiniţe de stat, pentru spaţii şcolare suficiente pentru învăţarea într-un singur ciclu şi pentru programe after school. Pentru locuri de joacă acoperite.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor