"Oprescu îşi recunoaşte eşecul major în cazul RADET. Să-şi dea demisia" - Uniunea Salvaţi Bucureştiul

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este ultima persoană îndreptăţită să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situaţia falimentară a RADET pentru că este direct răspunzător de această situaţie şi persoana responsabilă cu identificarea şi aplicarea unor soluţii viabile pentru sistemul de termoficare al Capitalei, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), grup de iniţiativă condus de Nicuşor Dan, care cere demisia edilului din aceste considerente.

Declaraţia publică prin care Sorin Oprescu atrage atenţia că bucureştenii ar putea rămâne la iarnă fără apă caldă şi căldură din cauza situaţiei grave în care se află RADET, din punct de vedere financiar, dar şi material, reprezintă, în opinia USD, recunoaşterea publică a eşecului celor 7 ani de mandat la Primăria Capitalei.

"La finalul a două mandate de primar nu poţi veni să constaţi un eşec major al activităţii la Primărie, fără să îţi pui demisia pe masă. USB consideră că demisia reprezintă singura acţiune onorabilă care i-a mai rămas primarului Oprescu. Orice măsură anunţată sau promisă acum este tardivă şi lipsită de credibilitate, deoarece a avut la dispoziţie 7 ani, în care putea să ofere locuitorilor Capitalei un sistem de termoficare modern, adaptat la nevoile Bucureştiului.

În schimb, în mandatul lui Oprescu, datoria RADET a crescut, de la 170 milioane euro, la 900 milioane euro, iar investiţiile au fost nule. Singura strategie a primarului Capitalei a fost cerşitul la guvern pentru ştergerea uriaşei datorii de 900 de milioane de euro, mascată în preluarea ELCEN de către RADET. Acum, când Curtea Constituţională susţine că un astfel de demers e neconstituţional, Oprescu vine, patetic, să "tragă un semnal de alarmă", se precizează în comunicatul citat.

Grupul de iniţiativă condus de Nicuşor Dan consideră că Sorin Oprescu nu a fost însă preocupat de problemele reale ale bucureştenilor, cum ar fi alimentarea cu apă caldă şi căldură sau un sistem de transport civilizat, fiind concentrat exclusiv pe promisiuni populiste, pasate de la un mandat la altul.

"Realitatea ne arată că locuitorii Capitalei nu au nevoie acum de autostrăzi suspendate, de metrou suspendat sau de esplanadă cu căprioare, ci de condiţii decente de trai în casele lor şi de un transport civilizat. Oprescu a eşuat la acest capitol şi de aceea singura variantă rezonabilă pentru el şi bucureşteni este demisia sa din funcţia de Primar General. Soluţii pentru ca bucureştenii să nu sufere de frig la iarnă în casele lor există, dar ele nu au legătură cu subvenţionarea risipei, aşa cum s-a întâmplat în mandatele lui Oprescu", mai arată Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

USB propune un plan adecvat pentru problema căldurii, care presupune o investiţie de circa 1 miliard de euro, pentru 3-5 ani, în propriile generatoare de energie ale Primăriei, cu efectul reducerii costului gigacaloriei la 170 lei, faţă de circa 360 de lei cât ajunge azi, în mod real.

"Bani pentru a dezvolta un asemenea plan există, mai ales dacă se mai renunţă la cheltuielile aberante cu panseluţe sau dacă se mai reduc costurile supradimensionate ale asfaltărilor anuale", subliniază USB.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne