Ciclism - Turul Franţei: Ediţia 100 se va încheia la apusul soarelui, după 3.360 km

(photos.com)
Epoch Times România
24.10.2012

Ediţia cu numărul 100 a Turului ciclist al Franţei se va încheia la apusul soarelui, pe Champs-Elysees, la Paris, pe 21 iulie 2013, a anunţat directorul său Christian Prudhomme, miercuri, la prezentarea traseului.

Cursa, care va avea Marele Start pentru prima oară din Corsica, pe 29 iunie (Porto-Vecchio), va escalada în două rânduri Alpe d"Huez, una dintre căţărările legendare ale competiţiei, iar această probă teribilă va fi trecută în aceeaşi etapă, o altă premieră.

Etapa de pe Alpe d"Huez, un moment marcant al Turului, în mod tradiţional, a fost câştigată de două ori de americanul Lance Armstrong, sancţionat luni pentru dopaj, prin ştergerea sa din palmaresul cursei pentru ediţiile dintre 1999-2005.

Prezentarea, efectuată la Palais des Congres din Paris, a fost efectuată în faţa unui "parter de alergători", după celebra expresie a lui Napoleon, care îi spunea actorului Talma, unul dintre favoriţii lui, că i-a asigurat "un parter de regi", expresie semnificând preţuirea pentru subiectul manifestării. Astfel, în primele rânduri ale Palatului Congreselor s-au aflat Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans şi Bradley Wiggins.

Christian Prudhomme a reamintit responsabilitatea directorilor de echipe, "managerii, care au cheia" pentru problema dopajului. "Ei trebuie să fie gardienii în sensul propriu al termenului", a insistat el.

În ce priveşte parcursul, sunt prevăzute un contratimp pe echipe (la Nisa) şi 2 individuale (Mont-Saint-Michel, Chorges), Turul fiind caracterizat de acelaşi Christian Prudhomme, "Turul primei ţări turistice din lume". "Din primul minut de transmisie, telespectatorii vor înţelege repede de ce se pleacă din Corsica, va fi extraordinar de frumos, cu munţii prăvălindu-se în mare", a exultat directorul Turului, relevând că pentru prima oară după 10 ani cursa va rămâne în integralitate în Franţa.

După primele trei zile în Corsica, traseul va trece prin arcul mediteraneean (Marsilia, Montpellier), înainte de a ajunge la Albi, pentru a ataca timp de două zile Pirineii, la Ax-3 Domaines, apoi la Bagners-de-Bigorre.

În a doua săptămână, după transferul în Bretania, se va merge mai mult pe plat (Saint-Malo, Tours, Saint-Amand-Montrond, Lyon), dar se va încheia în ascensiune, pe Mont Ventoux, Muntele Chel, pe versantul sudic, încă un mit al Marii Bucle.

În a treia şi ultima săptămână, Turul va urca Alpii, în sensul sud-nord. Un contratimp foarte dificil, pe cornişa de deasupra lacului Serre-Poncon, o dublă căţărare inedită pe Alpe d"Huez, apoi două sosiri în Haute-Savoie (Le Grand-Bornand, Annecy-Semnoz) favorizează "grimperii".

În total, vor fi escaladate 28 de vârfuri, adică un număr sensibil superior anilor recenţi (25 în 2012). În schimb, partea de contratimp individual a fost micşorată faţă de ediţia din iulie anul trecut (65 km faţă de 101,4 km).

Pentru prestigiu, ultima etapă va începe în parcul castelului Versailles, pentru a se încheia pe cea mai cunoscută arteră din lume. Seara, chiar înainte de apusul soarelui, pentru a aduce lumină într-o cursă întunecată de scandalul provocat de Armstrong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor