Ciad a retras autorizaţia Chinei de exploatare a petrolului
alte articole
Guvernul de la N'Djamena a refuzat autorizarea reluării negocierilor cu compania petrolieră de stat din China (CNPC), ale cărui operaţiuni au fost suspendate la 12 august, a anunţat Ministerul de Energie şi Petrol din Ciad, precizând că, înainte de reluarea activităţilor în regiunea de sud, la Koudaloua, compania chineză va trebui să „construiască o staţie de eliminare a nămolului rezultat din foraj, instalarea unui incinerator de deşeuri şi a unui puţ de depozitare a nămolului".
În urmă cu două săptămâni, N'Djamena a decretat suspendarea operaţiunilor de exploatare a ţiţeiului în partea de sud a ţării după ce a constatat încălcări flagrante ale normelor de mediu. Patru directori ai companiei din Beijing au trebuit deja să plece din ţară şi guvernul din Ciad ar putea cere despăgubiri pentru daunele suferite.
În cadrul summit-urilor ce se ţin în Ciad din 2009, CNPC primise permisiunea de explorare a petrolului în sud şi de gestionare a unei rafinării, chinezii angajându-se să pună în aplicare toate cerinţele autorităţilor şi să respecte legea pentru "o mai bună cooperare între cele două părţi" .
De câţiva ani, Beijing-ul şi-a început investiţiile în străinătate. A început cu Africa. Iniţial a încheiat acorduri cu dictatori şi regimuri corupte, continuând cu afaceri cu arme în Darfur, schimburi în Zimbabwe, Angola, zona musulmană, Iran, Siria uneori prin interpuşi – de genul Coreea de Nord. Apoi au investit în sectorul minier, unde condiţiile de muncă pe care le-au adus din China s-au dovedit a fi prea coborâte chiar şi faţă de standardul african.
China a devenit actorul economic cel mai prezent şi influent în sectorul petrolier din ţara africană. Companiile petroliere chineze sunt acuzate, de asemenea, potrivit unui raport recent al Amnesty Internaţional, de grave încălcări ale drepturilor omului.
În fosta colonie franceză din Africa Centrală exploatarea resurselor de petrol a început în 2003 şi, conform datelor oficiale, în 2011 producţia a ajuns la 120.000 de barili pe zi. Veniturile din petrol au permis preşedintelui Idriss Deby Itno să modernizeze armata, pentru a construi drumuri şi clădiri publice, dar până în prezent nu s-au îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale majorităţii populaţiei.