CIA deranjată din nou de hackeri
Site-ul oficial al celei mai importante agenţii americane de spionaj, cia.gov, a fost din nou căzut la începutul acestei săptămâni, din cauza unui atac cibernetic al grupului de hackeri UGNazi, informează The Telegraph.
Iniţial, s-a crezut că grupul Anonymous este responsabil. Cei de la UGNazi au infirmat repede această ipoteza recunoscând organizarea şi îndeplinirea acestui atac.
Motivaţia UGNazi pentru acţiune a fost dorinţa de a protesta împotriva ratificării de către Parlamentul american a CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), o lege ce ar da puteri sporite Guvernului SUA în monitorizarea posibilelor ameninţări la securitatea naţională, inclusiv a hackerilor.
Atacul de tip DDoS (Distributed Denial of Service) a însemnat saturarea cu trafic a serverelor web CIA până când acestea au cedat. Nu a fost o acţiune de intruziune, datele de pe site nefiind compromise. Timp de mai multe ore site-ul a rămas închis.
Nu este pentru prima dată când pagina de web a CIA este blocată. În iunie 2011, hackerii din grupul lulzsec au reuşit un atac similar. Anonymous a izbutit în februarie 2012.
Atacurile diferitelor echipe de hackeri s-au înmulţit după închiderea popularului site de file-sharing, Megaupload, de către oficiali americani. De atunci, în mai multe ocazii, paginile web ale Departamentului de Justiţie SUA, CIA-ului, FBI-ului, Naţiunilor Unite, NASDAQ au fost blocate. În unele cazuri, date şi informaţii clasificate au fost furate. În acest sens, cea mai mediatizată acţiune a fost postarea pe Youtube, la începutul acestui an, a 16 minute dintr-o conversaţie privată între FBI şi Scotland Yard. Au mai suferit de pe urma hackerilor şi unele companii de copyright, giganţi media sau chiar întreprinderi industriale, printre acestea: Oficiul SUA pentru Copyright, Warner Music, BMI, RIAA.
„Acest lucru se va întâmpla din ce în ce mai frecvent – sunt de neoprit” a comentat, într-un interviu pentru New York Times, Jerry Irvine, membru al Grupului Operativ pentru Securitatea Cibernetică a SUA (în engleză, US Naţional Cyber Security Task Force).
Pagube materiale majore nu s-au înregistrat până acum, dar nu trebuie trecut cu vederea că acţiunile de acest fel sunt considerate criminale. Pentru cei care fac aşa ceva se pare că succesele obţinute, în special în rândul opiniei publice, depăşesc riscurile asumate. Pentru cei neimplicaţi, astfel de atacuri par doar fara rost.