CIA a plătit deţinuţi de la Guantanamo pentru a-i trasforma în agenţi dubli
CIA a pus în aplicare un program pentru a-i transforma pe cei mai periculoşi terorişti de la Guantanamo în agenţi dubli, program pe care l-a denumit Penny Lane, ca celebrul cântec al trupei Beatles, notează ziarul El Pais.
Potrivit unor funcţionari activi sau ieşiţi la pensie ai CIA, planul aplicat între 2003 şi 2006 era de a-i infiltra pe aceşti deţinuţi în celulele teroriste din diferite ţări şi de a-i transforma în informatori ai guvernului american. Planul nu era lipsit de riscuri, pentru că exista posibilitatea ca, odată puşi în libertate, aceşti indivizi să trădeze Agenţia şi să conspire împotriva SUA.
Programul s-a creat în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, iar riscul era ca aceşti agenţi să revină la statutul lor ori să devină agenţi tripli şi să furnizeze informaţii false CIA pentru a lansa atacuri greşite cu drone asupra populaţiilor civile din Yemen şi Afganistan. Nu există cifre exacte privind numărul total al deţinuţilor care au fost recrutaţi pentru operaţiunea Penny Lane, dar se estimează că doar zece au fost luaţi în vedere în acest program, dintre care doar câţiva au ajuns să lucreze pentru CIA. În perioada de vârf a ocupării centrului de detenţie de la Guantanamo, numărul deţinuţilor era de 779. Azi mai sunt 166 de persoane încarcerate.
Nu departe de birourile administrative ale centrului de detenţie de la Guantánamo, CIA a construit opt barăci supranumite 'Marriot', datorită condiţiilor pe care le ofereau şi comparativ cu regimul spartan al celulelor în care erau înghesuiţi deţinuţii. Cele opt barăci se aflau în spatele unei curţi şi erau ascunse vederii de cactuşi înalţi. Numele de Penny Lane a fost ales în contrapondere cu o altă instalaţie secretă de la Guantánamo, cunoscută ca 'Strawberry Fields' - un alt cântec al trupei britanice -, unde erau închişi deţinuţii 'de înaltă valoare', a căror probabilitate de a pleca din insulă era nulă şi care aveau să rămână închişi aici pentru totdeauna ('Strawberry Fields Forever').
Cei care au făcut parte din program au avut un trai considerat privilegiat faţă de gulagul din Guantánamo şi au beneficiat de luxul de a avea un pat, lucru refuzat celorlalţi deţinuţi. Barăcile erau prevăzute cu bucătării private, televizoare şi chiar curţi. Deşi numărul celor recrutaţi a fost mic, programul i-a atras atenţia preşedintelui Bush, care s-a întâlnit cu un tânăr întors din Afganistan, care este placa turnantă a spionajului CIA.
Barack Obama a fost pus la curent cu programul CIA în 2009, când a ordonat investigarea tuturor acestor deţinuţi consideraţi agenţi dubli şi a cerut să fie analizate informaţiile pe care le-au furnizat pentru a fi folosite în atacurile cu drone Predator. Infiltrarea reţelei Al-Qaeda a fost unul din obiectivele principale ale CIA. Candidaţii care au îngroşat rândurile barăcilor Penny Lane - vizibile şi azi în fotografiile din satelit - trebuiau să aibă legături strânse cu terorismul şi, pentru a fi de valoare pentru CIA, să fie în măsură să refacă aceste legături cu reţeaua teroristă condusă atunci de Osama bin Laden.
Guvernul SUA avea aşteptări atât de mari de la Penny Lane încât un fost funcţionar al CIA îşi aminteşte de discuţiile privind eliberarea în secret a unui grup de pakistanezi pe teritoriul american, cu vize de studenţi sau de oameni de afaceri, în speranţa de a restabili legăturile cu Al-Qaeda şi de a conduce astfel autorităţile la o celulă implantată de pe teritoriul SUA.
Deţinuţii acceptau să fie racolaţi de CIA din mai multe motive, în principal pentru că li se promitea securitate şi bunăstare pentru famiile lor - CIA a plătit acestor agenţi milioane de dolari dintr-un cont numit Pledge. În pofida investiţiei costisitoare, nu se ştie dacă aceşti agenţi dubli au furnizat informaţii de valoare pentru spionajul american sau care au condus la capturarea sau la uciderea vreunui lider Al-Qaeda. Cu timpul, agenţii au încetat să mai furnizeze informaţii şi au dispărut din radarul birourilor de la Langley, sediul CIA din Virginia.
Funcţionarii intervievaţi au recunoscut că Al-Qaeda a avut mereu în vedere un astfel de program şi îi suspecta pe toţi cei care trecuseră pe la Guantanamo şi se întorceau în rândurile sale, fapt ce a ameninţat succesul operaţiunii Lane.