Chiţoiu a discutat cu preşedintele KazMunayGaz despre recuperarea creanţelor Rompetrol
alte articole
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a primit luni o delegaţie din Kazahstan condusă de Lyazzat Kiinov, preşedintele companiei KazMunayGaz, cu care a discutat, printre altele, despre recuperarea creanţelor Rompetrol, se arată într-un comunicat.
Delegaţia kazahă a fost însoţită de Talgat Kaliyev, seful misiunii diplomatice a Republicii Kazahstan în România.
"În cadrul discuţiilor a rezultat interesul major al ambelor părţi pentru dezvoltarea domeniului petrolier în România, precum şi pentru rezolvarea unor probleme sensibile ce persistă în cadrul raporturilor grupului Rompetrol cu statul român. Discuţiile au evidenţiat dorinta părtilor pentru soluţionarea problemei recuperării creanţelor bugetare ale statului faţă de SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa. A fost convenită dinamizarea negocierilor, precum si crearea unui grup de lucru interministerial, compus din reprezentanţi ai MECMA şi MFP, şi accelerarea dialogului cu noul management al grupului Rompetrol, desemnat recent de conducerea KazMunayGaz, care să evalueze această problematică", se spune în comunicat.
Potrivit MECMA, cunoscând experienta companiilor româneşti cu activitate în domeniul petrolier şi al gazelor naturale, conducerea KazMunayGaz a lansat o invitaţie părţii române de a înfiinţa o societate mixtă pentru realizarea de operaţiuni de service la sondele petroliere din Kazahstan.
A fost prezentată dorinţa partenerului strain de extindere a reţelei de benzinării sub brand Rompetrol în ţara noastră, în paralel cu dezvoltarea de activităţi de foraj şi extracţie de petrol. Partea română a salutat intenţiile investitorului kazahstanez şi a oferit asigurări de sprijin si colaborare în implementarea acestora.
Cele doua părţi şi-au exprimat convingerea сă România, prin intermediul facilitaţilor oferite pentru investitii de portul Constanta, beneficiind de potentialul navigabil al Dunării, va deveni un hub important în cadrul procesului de dezvoltare a relatiilor economice ale Kazahstanului cu Uniunea Europeana şi cu ţările din regiune.
Partea română a informat în legătură cu intenţiile de a implementa o serie de masuri in domeniul îmbunătăţirii mediului de afaceri şi investiţional, pe linia debirocratizării, a înlăturării unor bariere administrative si fiscale în perioada urmatoare.
A fost convenit de ambele părţi ca problematica dezvoltarii în continuare a relaţiilor economice bilaterale să fie aprofundată cu ocazia lucrărilor celei de a X-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale româno-kazahstaneze de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică, ce se va desfăşura la Astana, în trimestrul IV al anului
Grupul Rompetrol a plătit până în prezent doar 70 milioane dolari în contul datoriilor către statul român. Rompetrol trebuia să plătească statului român datoria de 600 milioane dolari în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata în bani sau în acţiuni. 250 milioane dolari este dobânda aferentă obligaţiunilor plătită până la scadenţă.
The Rompetrol Group (TRG) a făcut parte din Rompetrol Holding, până în august 2007, atunci când Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile TRG către compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anunţat că a vândut kazahilor restul de 25% din acţiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este deţinut 100% de KazMunaiGaz.
În septembrie 2010, KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumparate,operaţiune în urma căreia statul a reintrat în actionariatul Rompetrol Rafinare. Decizia Rompetrol a fost contestată în instanţă de statul român.