Chişinău: Hora Unirii şi Marşul Tricolorului la 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Românii din întreaga lume au prilej de sărbătoare, cu 97 de ani în urmă, la 27 martie a avut loc Unirea Basarabiei cu România. Primăria municipiului Chişinău a pregătit un şir de evenimente culturale în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.
Hartă veche ce arată Basarabia ca parte a României (wikipedia.ro)
Maria Maevschi
27.03.2015

Cu prilejul aniversării a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Primăria municipiului Chişinău a pregătit un şir de evenimente culturale în parteneriat cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Astfel, din programul evenimentelor menţionăm Conferinţa ştiinţifică „Unitate Naţională - Identitate Europeană”, ce se va bucura de participarea mai multor personalităţi marcante din R. Moldova: istorici, politicieni şi foşti deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova. Potrivit jurnal.md, Conferinţa se va desfăşura în incinta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de pe str. Alexei Mateevici 111, căci acolo, deputaţii Sfatului Ţării au votat Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Vineri, 27 martie, a avut loc un miting organizat de membrii Consiliului Unirii, în centrul capitalei R. Moldova, care s-a încheiat la Universitatea de Stat din Moldova cu o Horă a Unirii în care s-au prins studenţi ai mai multor instituţii de învăţământ.

Unirea Basarabiei cu România va fi sărbătorită la Chişinău până duminică, 29 martie, urmând să fie organizat un Marş al Tricolorului de către Mişcarea civică „Tinerii Moldovei”, după care vor fi prezentate două spoturi video, în care sunt prezentate beneficiile unirii Moldovei cu România.

Amintim că la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a adoptat Declaraţia de Unire a Basarabiei cu Regatul României. Unirea a durat 22 de ani, până la 28 iunie 1940, când, în baza pactului Ribbentrop-Molotov, guvernul sovietic a cerut României să cedeze Basarabia, care a fost din nou anexată la Uniunea Sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor