Chişinău: Curtea Constituţională a avizat pozitiv proiectul privind excluderea imunităţii parlamentare

Proiectul de lege privind ridicarea imunităţii parlamentare a primit aviz pozitiv din partea CC. Astfel că în şase luni, deputaţii moldoveni ar putea rămâne fără imunitate parlamentară.
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale de la Chişinău (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Curtea Constituţională (CC) a avizat pozitiv iniţiativa a 39 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova de modificare a Constituţiei, şi anume a articolului cu privire la imunitatea parlamentară.

Recent Comisia Electorală Centrală a anulat peste 400 de mii de semnături care ar permite organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei RM cu privire le numirea/demiterea şefului statului prin vot direct, limitarea imunităţii parlamentare şi micşorarea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71.

Ulterior, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat la începutul lunii aprilie că Parlamentul a iniţiat o procedură de modificare a Constituţiei în ceea ce priveşte excluderea imunităţii parlamentare.

„Chiar dacă există decizia CEC de a nu organiza referendumul, unele subiecte care au fost discutate şi pentru care s-au colectat semnăturile se referă la imunitatea parlamentară. Luând în considerare inclusiv dorinţa celor 400 de mii de cetăţeni privind excluderea imunităţii şi imposibilitatea de desfăşurare a referendumului, politicul, Parlamentul, majoritatea parlamentară este conştientă de acest subiect, iată de ce azi am iniţiat procedura de colectare a celor 34 de semnături necesare pentru a iniţia proiectul de modificare a Constituţiei ce tine de excluderea totală a imunităţii deputaţilor”, a menţionat Candu, citat de realitatea.md.

Astfel, preşedintele CC, Alexandru Tănase a anunţat luni, 18 aprilie că iniţiativa de modificare a Constituţiei a fost înaintată de 39 de deputaţi, aceastaa fiind avizată pozitiv.

„Proiectul de lege privind modificarea art. 70 din Constituţie poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituţiei. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al RM”, a adăugat Tănase.

Reamintim că la 4 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale modificările din anul 2000 la Legea Supremă. Potrivit prevederilor anterioare din Constituţie, preşedintele R.Moldova va fi ales prin vot direct. Notabil este faptul că această modificare a fost făcută tot ca o consecinţă a colectării de semnături de membrii Platformei DA în vederea organizării unui referendum de modificare a Constituţiei. A mai rămas doar să fie micşorat numărul de deputaţi de la 101 la 71.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe