Chinezii vor să investească în Autostrada Suspendată, şoseaua de 1,5 miliarde euro

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Cea mai scumpă autostradă din Capitală, a cărei valoare de executare se ridică la colosala sumă de 1,5 miliarde euro, se va construi printr-un parteneriat public privat, China Communication Constructions Company Limited fiind interesată să investească 1,57 miliarde euro. Astfel, conducerea companiei chineze s-au întâlnit miercuri cu primarul general Sorin Oprescu, care a afirmat că lucrările vor fi demarate începând din primăvară, notează b365.ro.

Delegaţia reprezentanţilor firmei de construcţii China Communication Constructions Company Limited, condusă de senior managerul Song Debin, a avut o întâlnire la sediul Primăriei Capitalei cu edilul-şef Sorin Oprescu. În cadrul întâlnirii a fost prezentat proiectul "Închidere Inelul Median de circulaţie la Zona Nord-Autostrada Urbană-tronson Lacul Morii- Şoseaua Colentina'', în versiunea finală aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Totodată, au fost idenficate şi soluţiile optime de finanţare.

Pentru ca Bucureştiul să dispună cât mai curând de cel mai modern şi scump proiect de infrastructură,Oprescu s-a arătat interesat să demareze construirea autostrăzii suspendate în parteneriat public privat.

"Acest proiect este unul foarte important pentru noi şi, după multe dificultăţi, acum avem şi acordul Consiliului General. Tocmai din acest motiv îmi doresc să fie o investiţie de succes, într-o colaborare de succes. Este foarte important pentru Bucureşti să atragă finanţări în proiecte concrete, aşa cum este acesta. Nu doresc să pierdem timpul şi vreau să fim cât mai pragmatici, în aşa fel încât să inaugurăm împreună acest proiect. Vă mulţumesc pentru că, în ciuda faptului că a durat atât de mult, sunteţi la fel de interesaţi de realizarea lui. Prezenţa reprezentaţilor băncii care au disponibilitatea de a finanţa acest proiect, China Development Bank, reprezintă o dovadă de seriozitate a partenerilor prezenţi astăzi la întâlnire", a explicat Sorin Oprescu.

Song Debin a precizat că firma chineză doreşte să concretizeze această investiţie şi că în aprilie, în China, s-a hotărât acordarea mai multor credite pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Est, 10 firme de stat fiind invitate pentru a discuta această colaborare, printre care şi CCCC Limited.

''China Communication Constructions Company Limited este interesată de finanţarea acestui proiect de o lungă perioadă de timp. Având în vedere acest lucru, ne dorim să concretizăm această investiţie. Avem experienţă bogată în privinţa proiectelor realizate în parteneriat public privat şi avem şi sprijinul Guvernului Chinez şi al băncilor”, a afirmat reprezentatul companiei chineze.

Prin urmare, specialiştii români, arhitecţii care au realizat proiectul, reprezentanţii direcţiilor de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei, cât şi jurişi au prezentat firmei chineze proiectul autostrăzii suspendate în ansamblul său, datele tehnice, estimările financiare, aspectele juridice stipulate de legislaţia română, în vederea realizării investiţiei în parteneriat public privat.

În încheierea întâlnirii Song Debin, a precizat că procedura de analiză a documentaţiei primite de la reprezentanţii Primăriei Capitalei este în curs de analizare, urmând ca firma chineză să transmită propunerea la Bucureşti pentru realizarea proiectului autostrăzii suspendate.
China Communication Constructions Company Limited este una dintre companiile de top în domeniul design-ului şi construcţiei de autostrăzi şi poduri, având 81 de filiale în 70 de ţări.

Alte proiecte de infrastructură cu preţuri mari de execuţie

Autostrada suspendată este cel mai scump proiect din istoria Capitalei. Conform documentului prezentat executivului Capitalei, costul total allucrării va fi de 6,83 miliarde lei, adică de 1,570 miliarde euro. "Finanţarea se va asigura din alocări bugetare sau/şi din alte fonduri legal constituite", se precizează în studiul de fezabilitate.

Din această sumă, vor fi alocaţi pentru proiectare şi asistenţă un milion de euro şi 228 milioane de euro vor fi folosiţi pentru obţinerea terenului. Cea mai costisitoare lucrare de pe traseul închiderii Inelului Median al Capitalei, cunoscută şi ca autostrada suspendată, o reprezintă tunelul pe sub Parcul Herăstrău, având în Studiu denumirea de Obiectiv Poligrafiei-Aerogării. Tunelul va costa, de trei ori mai mult decât Pasajul Basarab, adică 603 milioane euro. Astfel, se vor construi două tuneluri, câte unul pe fiecare sens. Lungimea acestora va fi de aproximativ doi kilometri, în afară de cel sudic. Tunelurile vor ajunge până la o adâncime maximă de 25 metri şi vor fi construite pe sub magistrala de metrou ce urmează a fi construită în zonă.

Alte lucrări de infrastructură scumpe, care sunt incluse în proiect sunt nodul Petricani, unde vor fi realizate două tuneluri unul deasupra altuia, pe direcţii diferite de mers. Preţul lucrării este de 129 milioane euro. Pasajul suprateran Giuleşti – Chitila va costa 76 milioane de euro, iar Nodul de la Avionului, va fi construit contra unui preţ de 37 de milioane de euro. Lungimea totală a proiectului este de 13,150 kilometri, cu o structură rutieră pe inelul median de 52.300 metri pătraţi, iar arterele colectoare vor avea o suprafaţă de 44.260 metri pătraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne