Nicuşor Dan: Autostrada suspendată a lui Oprescu costă 1.34 miliarde de euro, adică 101 milioane euro/km

Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.
Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Autostrada suspendată pe care plănuieşte s-o construiască edilul Capitalei Sorin Oprescu ajunge la colosala sumă de 1.34 miliarde euro, adică 101.7 milioane euro/km, potrivit calculelor făcute de Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Astfel, Nicuşor Dan arată, într-un comunicat de presă, că autostrada suspendată, denumită "Închidere Inelul Median de Circulaţie la Zona Nord/Autostrada Urbană - tronson Lacul Morii - Şoseaua Colentina" se va întinde pe o lungime de 13,150 km. Şi organizarea şantierului va ajunge la un preţ de 153 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 11.7 milioane de euro/km.

Proiectul aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a consiliului general al Capitalei relevă faptul că numai proiectarea autostrăzii va costa 57.8 milioane de euro, asta însemnând 4.4 milioane de euro/km. Pentru comparaţie, un kilometru de autostradă pe traseul Gilău-Nădăşelu, parte a autostrăzii Transilvania, costă 4.8 milioane de euro.

De asemenea, potrivit comunicatului emis de Nicuşor Dan, costul internaţional de execuţie al unei autostrăzi este de 3-10 milioane euro pentru un kilometru.

Reabilitarea centurii Bucureştiului ar avea costuri mai mici

Centura Bucureştiul are patru benzi şi o întindere de 71 de km, dintre care numai 19 km sunt modernizaţi. Un contract a fost semnat pe data de 20 august, care a stabilit modernizarea porţiunii cuprinse între DN 2 şi A2, cu o lungime de 11 km şi o valoare a investiţiei de 40 milioane euro. O serie de specialişti sunt de părere că Bucureştiul ar fi mult mai avantajat dacă s-ar finaliza lărgirea şi modernizarea Centurii, decât dacă s-ar investi într-o autostradă suspendată. Astfel camioanele ar fi scoase din centrul Capitalei, acest lucru contribuind la fluidizarea traficul.

Întreaga centură ar putea fi modernizată la suma de 300 milioane euro, asta luând în calcul preţul la care va fi reabilitată această ultimă porţiune licitată, în jur de patru milioane euro/km, la care se adaugă şi preţul variatelor lucrări de artă, cum ar fi podurile. Prin urmare, banii ce ar putea fi folosiţi pentru modernizarea şoselei de centură a Capitalei ar fi mai puţin de un sfert din banii pe care Sorin Oprescu vrea să-i dea pe autostrada suspendată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne