"Un act foarte provocator:" Coreea de Nord efectuează teste nucleare

Coreea de Nord a efectuat marţi al treilea test nuclear, spunând că acesta a avut loc ca răspuns la aşa-numitele ameninţări ale Statelor Unite ale Americii. Incidentul a atras condamnarea comunităţii internaţionale, mai ales din partea SUA şi Coreei de Sud.
Un soldat nord coreean patrulează pe bicicletă de-a lungul râului Yalu 12 februarie 2013. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
13.02.2013

Coreea de Nord a efectuat marţi al treilea test nuclear, spunând că acesta a avut loc ca răspuns la aşa-numitele ameninţări ale Statelor Unite ale Americii. Incidentul a atras condamnarea comunităţii internaţionale, mai ales din partea SUA şi Coreei de Sud.

"Testul a fost efectuat ca parte a măsurilor practice de contracarare pentru a apăra securitatea şi suveranitatea ţării în faţa unui act ostil al SUA, care a încălcat fără motiv dreptul legitim al [Coreei de Nord] de a lansa un satelit în scopuri paşnice", a declarat agenţia oficială de ştiri. Korean Central News Agency.

Aceasta a afirmat că testul subteran, care a generat valuri seismice puternice, a fost efectuat "într-un mod sigur şi perfect", cu o "bombă atomică uşoară, comparativ cu cele anterioare, dar cu o putere explozivă mai mare," şi nu a avut nici un efect "negativ asupra mediului înconjurător".

Agenţia oficială de ştiri a relevat că testul nuclear va creşte moralul armatei şi poporului din Coreea de Nord - o naţiune izolată, săracă şi comunistă, ce a fost afectată de foamete şi greutăţi economice de-a lungul istoriei sale.

Testul a avut loc la doar două luni după ce Phenianul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă care a trimis un satelit pe orbită. Lansarea rachetei a atras condamnarea internaţională şi a determinat Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să impună noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord în luna ianuarie. Consiliul a susţinut că lansarea rachetei a fost de fapt un test pentru rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Preşedintele Barack Obama a descris testul ca fiind un "act foarte provocator", care ameninţă securitatea din regiune şi care încalcă "obligaţiile Coreei de Nord ce decurg din numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite".

"Armele nucleare şi programele de rachete balistice ale Coreei de Nord constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA şi a păcii şi securităţii internaţionale", a adăugat Obama. "Statele Unite rămân vigilente în faţa unor provocări nord-coreene şi neclintite în angajamentele noastre de apărare faţă de aliaţii din regiune".

Coreea de Nord a testat şi anterior dispozitive nucleare, în 2006 şi în 2009, atrăgând şi atunci condamnarea internaţională şi sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Testul a fost efectuat marţi în jurul orei 11:57, provocând un cutremur cu o magnitudine de 4.9 în nord-estul Coreei de Nord, a declarat Administraţia Meteorologică din Coreea, potrivit agenţiei sud-coreene de ştiri Yonhap News.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a relatat pentru Yonhap că detonarea a fost rezultatul unei explozii atomice de şase-şapte kilotone – o bombă relativ mică în comparaţie cu testele efectuate de SUA şi Uniunea Sovietică la mijlocul secolului XX. O kilotonă este echivalentă cu aproximativ 1.000 de tone de TNT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor