China: Violenţe în Xinjiang, doi prizonieri condamnaţi la moarte

Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013.
Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Două persoane au fost condamnate la moarte de un tribunal din Kashgar, în nord-vestul Chinei, pentru rolul lor în violenţele din 23 aprilie, în care 21 de oameni şi-au pierdut viaţa. Cei doi, de etnicitate uigură, ar fi fost fondatorii unui grup terorist, potrivit anchetatorilor din China, relatează site-ul online al BBC.

Dar dinamica evenimentelor din aprilie nu este clară. Potrivit uigurilor exilaţi, violenţa a fost declanşată de persecuţia poliţiei împotriva membrilor familiilor uigure, impunând bărbaţilor să-şi taie barba şi femeilor să nu poarte vălul. Echipa BBC, care a vizitat locul incidentului pentru a încerca să clarifice detaliile a fost ridicată de către poliţie şi dusă la un campus, ulterior ordonându-i-se să plece.

Xinjiang este, teoretic, deschis jurnaliştilor, dar de multe ori reporterii care vizitează zona sunt blocaţi de către poliţie şi verificarea informaţiilor este problematică. Uigurii alcătuiesc aproximativ 45% din populaţia din Regiunea Autonomă Xinjiang din nord-vest care se învecinează cu India, Pakistan, Afganistan şi fostele republici sovietice din Asia Centrală.

În 2009, violenţa în capitala regională Urumqi a făcut 200 de victime. În iunie 2012, cel puţin 35 de oameni au murit într-o revoltă în Lukqun, situat la aproximativ 200 de km sud-est de Urumqi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe