China: A respira este un risc. Copiii, închişi în casă

Recent Beijingul a fost acoperit de smog şi de nisip.
Recent Beijingul a fost acoperit de smog şi de nisip. (Weibo.com)

Măştile anti-smog sunt acum o parte din vestimentaţia urbană în oraşele din China, pe primul loc fiind Beijingul, multe persoane gândindu-se deja să emigreze în străinătate. Poluarea aerului, aproape zilnică, depăşeşte limita de siguranţă, uneori ajungând la niveluri de 40 de ori mai mare, relatează marţi agenţia TM News.

Singurul mod de a se proteja, în special pentru copii, este să rămână în interior, în case şi în şcoli. Un reportaj detaliat al publicaţiei New York Times relatează mărturiile părinţilor, medicilor şi profesorilor, descriind o imagine înspăimântătoare a viitorului oraşelor chineze.
Şcolile au fost nevoite să renunţe la activităţi sportive în aer liber, iar institutele internaţionale pregătesc "baloane" mari unde se vor desfăşura aceste activităţi.

Multe persoane aleg, cel puţin pentru concediu, destinaţiile "curate", cum ar fi Tibet, Hainan şi Fujian. "Sunt în acest spital de şase ani - spune Richard Saint Cyr, care a devenit recent tată şi este un pneumolog într-un spital din Beijing - nu am văzut niciodată o preocupare atât de larg răspândită". Într-un spital de pediatrie de la Beijing au fost admişi la urgenţe, pentru probleme respiratorii, numai într-o singură zi, 9.000 de copii.

Nemulţumirile în cea ce priveşte lipsa de acţiune în lupta împotriva poluării, combinată cu o neîncredere în informaţiile furnizate de către autorităţi, sunt din ce în ce mai extinse.

În prestigioasa şcoală din capitală, High School, care este frecventată de copiii clasei conducătoare din China, orele de educaţie fizică în aer liber nu mai sunt efectuate. Şcolile de elită investesc bani pentru noi infrastructuri care permit activităţi fizice pentru studenţi.

Între timp, comerţul cu purificatoare de aer este în plină expansiune: vânzările s-au triplat în primul trimestru al anului 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Chiar şi marile companii internaţionale sunt acum obligate să ofere bonusuri de peste 30% mai mult decât salariul obişnuit pentru a convinge angajaţii şi familiile lor să se mute la Beijing.