China, principalul autor al represiunii transnaţionale în 2024 [Freedom House]

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)
Alex Wu
12.02.2025

Regimul comunist chinez a rămas un autor major al represiunii transnaţionale în 2024, conform celor mai recente date publicate de organizaţia americană pentru drepturile omului Freedom House.

Organizaţia nonprofit cu sediul la Washington a înregistrat 23 de guverne şi regimuri care au comis 160 de incidente de represiune fizică transnaţională în 34 de ţări în 2024, a precizat o declaraţie din 6 februarie. Metodele utilizate de autorităţile din aceste ţări au inclus asasinate, răpiri, agresiuni, detenţii şi deportări ilegale.

Regimul chinez a fost unul dintre principalii făptaşi, alături de Uganda, Cambodgia, Rusia şi Iran, în 2024, a declarat Freedom House. Represiunea transnaţională a vizat activişti politici exilaţi, jurnalişti, foşti membri ai regimului şi membri ai minorităţilor etnice sau religioase, potrivit raportului.

Raportul a înregistrat 1.219 incidente de represiune transnaţională directă, fizică, între 2014 şi 2024. Regimul chinez „rămâne cel mai prolific făptaş, comiţând 272 de incidente, sau 22% din cazurile înregistrate” în ultimul deceniu, potrivit cercetătorilor Freedom House.

„Represiunea transnaţională continuă să ameninţe democraţia, libertatea şi securitatea la nivel global”, a declarat Yana Gorokhovskaia, director de cercetare pentru strategie şi design la Freedom House.

Lai Rongwei, CEO al Asociaţiei Taiwan Inspiraţional, organizaţie non-profit pro-democraţie, a declarat pentru The Epoch Times la 8 februarie că raportul Freedom House „i se pare foarte real şi credibil”.

„Deoarece Taiwanul se află în fruntea ameninţărilor Chinei, diferitele mijloace de infiltrare ale Chinei ... au loc în prezent în Taiwan şi devin din ce în ce mai severe”, a spus el.

Lai a declarat că din 2019 şi 2020, după suprimarea violentă de către regimul chinez a mişcării pro-democraţie din Hong Kong şi a protestelor împotriva legii sale privind extrădarea, mulţi locuitori din Hong Kong au plecat în Taiwan pentru a scăpa de supravegherea şi persecuţia Partidului Comunist Chinez.

„În timpul evenimentelor organizate de unele asociaţii din Hong Kong în Taiwan şi al evenimentelor de comemorare a masacrului Tiananmen din 4 iunie din Taiwan, se puteau observa multe grupuri susţinute de regimul comunist chinez venind la faţa locului pentru a provoca probleme”, a spus el.

Lai a declarat că organizaţia sa a observat de mult timp represiunea transnaţională a Partidului Comunist şi că regimul foloseşte atât metode formale, cât şi informale pentru a efectua represiunea în străinătate.

„Metodele [formale folosesc] mijloace diplomatice şi economice, precum sancţiuni economice, sancţiuni comerciale şi ajutor economic, pentru a forţa guvernele altor ţări să urmeze poziţia Chinei”, a spus el.

Regimul chinez utilizează, de asemenea, mijloace tehnologice pentru a viza disidenţii din străinătate, cum ar fi monitorizarea activităţilor lor online şi spionarea telefoanelor lor, şi trimite agenţii de securitate naţională ai Chinei pentru a-şi urmări aşa-numiţii duşmani din străinătate, potrivit lui Lai.

„Ei folosesc, de asemenea, agenţi locali în unele grupuri pro-China din societăţile locale din diferite ţări, inclusiv spioni şi informatori pe care i-au recrutat. Agenţii locali pot fi, de asemenea, unele persoane pro-China din societate care au fost mituite de regimul comunist pentru o lungă perioadă de timp”, a spus el.

„Aceşti oameni sunt acolo pentru a ajuta la creşterea influenţei Partidului Comunist Chinez la nivel local. Şi merg la diverse ocazii şi evenimente pentru a-i hărţui şi a-i contracara pe cei pe care îi consideră neprietenoşi cu China. Mulţi oameni, de la politicieni la civili, au fost hărţuiţi de ei.”

În 2022, s-a dezvăluit că regimul comunist chinez a înfiinţat secţii secrete de poliţie în Occident, inclusiv în New York, Elveţia şi Ungaria pentru a efectua represiuni transnaţionale împotriva disidenţilor, activiştilor pentru drepturile omului şi minorităţilor religioase.

Există, de asemenea, rapoarte conform cărora agenţii Partidului au trimis ameninţări, inclusiv ameninţări cu bombă, teatrelor din întreaga lume pentru a le intimida să nu găzduiască spectacolele trupei Shen Yun Performing Arts, o companie din New York care prezintă cultura tradiţională chineză de dinainte de preluarea puterii de către comunişti.

„Pentru a-şi pune în aplicare represiunea îndelungată, China a recurs la toate mijloacele posibile, inclusiv la folosirea agenţiilor de securitate naţională şi de informaţii, pentru a-i viza pe aceşti oameni”, a declarat Yeau-Tran Lee, profesor adjunct la Universitatea Naţională Chengchi din Taiwan, referindu-se la persoanele care au părăsit China în ultimii ani, inclusiv victime ale persecuţiilor şi disidenţi politici.

„Regimul comunist are atât de mulţi agenţi de informaţii şi de securitate. După ce mişcarea pro-democraţie din Hong Kong a fost stinsă în 2019, un număr mare de agenţi ai Partidului au fost transferaţi în străinătate, ceea ce a crescut represiunea transnaţională a Partidului în alte ţări.”

Yao-Yuan Yeh, profesor de ştiinţe politice şi studii internaţionale la Universitatea St. Thomas din Houston, a declarat că represiunea transnaţională a regimului comunist are efectul de a „[face] oamenii să simtă că spionii Chinei nu sunt doar în China, ci şi în străinătate, peste tot”.

„Acest lucru poate produce un efect în lanţ, reducându-i la tăcere pe cei care ar putea fi nemulţumiţi de regimul chinez din străinătate, indiferent dacă sunt chinezi sau străini în prezent, şi împiedicându-i să se exprime pe internet. Acest lucru creează autocenzură prin acţiuni terorizante [de represiune transnaţională]”, a declarat Yeh pentru The Epoch Times pe 9 februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor