China naţionalizează cel mai mare asigurator chinez

HNA Group
HNA Group (Greg Baker | AFP | Getty Images)

China intenţionează să naţionalizeze HNA Group Co şi să vândă activele companiei sale aeriene, după ce economia chineză a încasat cea mai importantă lovitură în ultimii ani, din cauza epidemiei de coronavirus Wuhan care a lovit China.

Raportul Bloomberg arată că guvernul provinciei Hainan, în care se află sediul HNA, poartă discuţii pentru a prelua controlul asupra conglomeratului.

HNA este o companie apărută în ultimii ani, care s-a impus în industria de asigurări, însă este asociată cu o mulţime de alte industrii, inclusiv cea a transporturilor aeriene - Hainan Airlines.

Grupul HNA a fost cândva una dintre cele mai agresive firme din China, cheltuind 50 de miliarde USD pentru a construi un imperiu care s-a răspândit odată de la Deutsche Bank la Hilton Worldwide.

Mulţi analişti asociază HNA cu sistemul bancar din umbră al Chinei. Compania a fost luată în vizorul autorităţilor în momentul în care epurarea declanşată de liderul Partidului, Xi Jinping, a ajuns în sectorul financiar al Chinei. Xi Jinping a cerut, la vremea respectivă, responsabilitate financiară de la marii asiguratori chinezi, Anbang şi HNA, acuzându-i de practici la limita legalităţii.

În decembrie, preşedintele HNA, Chen Feng, a declarat că firma s-a confruntat cu probleme de flux de numerar care au obligat-o să întârzie plăţi salariale în 2019, dar a promis să-şi rezolve riscurile de lichiditate în acest an.

Compania a suferit în ultimele săptămâni sub presiunea noului focar de coronavirus din China, care a obligat companiile aeriene să anuleze mii de zboruri.

Hainan Airlines şi alte companii aeriene au încercat să-şi reducă pierderile plasând piloţi străini în concediu fără plată, a informat Reuters marţi. Hong Kong Airlines, deţinută de asemenea de HNA, a declarat vineri că va reduce 400 de locuri de muncă.

Autoritatea aviatică din China a recunoscut problemele masive ale industriei săptămâna trecută şi a spus că va sprijini restructurarea sau fuziunile pentru a ajuta companiile aeriene să facă faţă evoluţiilor induse de focarul epidemic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie