China interzice brusc BBC World News, după ce Marea Britanie a retras licenţa CGTN


BBC este asaltat de un val de acuzaţii de pedofilie.
BBC este asaltat de un val de acuzaţii de pedofilie. (Peter Macdiarmid / Getty Images)

Regimul chinez a anunţat, joi, că blochează transmisia programelor BBC World News din China, la o săptămână după ce autoritatea de reglementare din Marea Britanie a revocat licenţa radiodifuzorului de stat chinez CGTN.

BBC World News, canalul internaţional de ştiri al BBC, nu poate fi văzut de marea majoritate a telespectatorilor chinezi şi poate fi urmărit doar în hoteluri şi în complexe rezidenţiale în care se află în principal străinii.

{aritcle_id 311085}

Emisiunile sale sunt supuse unor întreruperi regulate atunci când transmit ştiri sensibile din China, în special informaţii legate de Tibet, Xinjiang şi abuzuri ale drepturilor omului.

Autoritatea de reglementare a radiodifuziunii din China, Administraţia Naţională pentru Radio şi Televiziune (NRTA), a declarat, joi, că s-a observat că BBC World News „încălcă grav reglementările privind gestionarea radioului şi a televiziunii şi a gestionării canalelor de televiziune prin satelit în străinătate în rapoartele sale legate de China”.

{aritcle_id 305451}

Materialele BBC despre China „au fost împotriva cerinţelor conform cărora raportarea ştirilor trebuie să fie adevărată şi imparţială şi au subminat interesele naţionale ale Chinei şi solidaritatea etnică”, a declarat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

"Întrucât canalul nu îndeplineşte cerinţele de difuzare în China a posturilor străine, BBC World News nu are voie să îşi continue transmisiile pe teritoriul chinez", a spus NRTA.

{aritcle_id 310851}

O purtătoare de cuvânt a BBC a răspuns: „Suntem dezamăgiţi că autorităţile chineze au decis să ia această decizie. BBC este cel mai de încredere canal de ştiri internaţionale din lume şi raportează despre evoluţii din întreaga lume în mod echitabil, imparţial şi fără teamă sau părtinire”.

Ministrul de Externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a declarat că decizia Beijingului de a interzice BBC World News este „o limitare inacceptabilă a libertăţii presei”.

Citiți și China avertizează că "va sancţiona serios" orice ţară care se gândeşte să boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, anul viitor

"China are unele dintre cele mai severe restricţii privind libertăţile mass-media şi internetului de pe glob, iar acest ultim pas va afecta doar reputaţia Chinei în ochii lumii", a spus el într-un comunicat.

Evoluţia survine exact la o săptămână după ce autoritatea de reglementare din Marea Britanie, Ofcom, a revocat licenţa CGTN sau China Global Television Network, un canal internaţional de ştiri prin satelit în limba engleză deţinut de regimul chinez şi controlat direct de Partidul Comunist Chinez.

Ofcom a interzis CGTN pe motiv că staţia este „controlată de un organism sub supravegherea directă a Partidului Comunist Chinez”. Legile audiovizualului din Marea Britanie nu permit licenţele pentru mass-media controlate de organisme politice.

După câteva ore de la decizia Ofcom, oficialii din Beijing au depus o plângere la BBC, acuzând-o de „ştiri false” în raportarea sa despre modul în care Partidul a acoperit pandemia şi originile virusului Wuhan.

O zi mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a criticat hotărârea Ofcom, spunând că „politizează o problemă tehnică” şi a avertizat că Beijingul îşi rezervă dreptul de a da „un răspuns necesar”.

În acelaşi briefing de presă, Wang a spus că transmiterea, de către BBC, de ştiri legate de abuzurile asupra drepturilor omului ale regimului chinez împotriva minorităţii musulmane uigure din Xinjiang a fost „nedreaptă, subiectivă şi iresponsabilă”.

Potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului Safeguard Defenders, CGTN şi omologul său în limba chineză CCTV au difuzat, în numeroase ocazii, înregistrări de „mărturisiri forţate” de la persoane deţinute de stat, luate sub constrângere. ONG-ul a spus că difuzarea acestor materiale echivalează cu „denaturarea cu bună ştiinţă şi intenţionată a faptelor şi [transmiterea de, n.r.] minciuni clare”, încălcând regulile Ofcom privind imparţialitatea şi acurateţea.

Temerile cu privire la influenţa şi activităţile de spionaj desfăşurate de Partidul Comunist Chinez în Marea Britanie au crescut în ultimii ani, în special în rândul unor parlamentari conservatori.

Telegraph a raportat vinerea trecută că Marea Britanie a expulzat trei spioni chinezi care se recomandau jurnalişti.

Potrivit materialului Telegraph, o sursă guvernamentală de rang înalt a spus că cei trei spioni au lucrat pentru trei agenţii media chineze diferite, care nu au fost numite.

Spionii au fost obligaţi să se întoarcă în China după ce MI5 le-a descoperit adevăratele identităţi şi că erau ofiţeri de informaţii ai Ministerului Securităţii de Stat din Beijing, potrivit Telegraph.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe