China înarmează Pakistanul

Garda de onoare chineză  Beijing, China
Garda de onoare chineză  Beijing, China (Elizabeth Dalziel - Pool/Getty Images)

Când administraţia Trump a blocat miliarde de dolari din ajutorul pentru securitate acordat Pakistanului în 2018, logica era atunci că armata pakistaneză va fi forţată să formeze legături mai ample cu SUA şi aliaţii din jur pentru a recupera ajutorul pierdut.

Astăzi, realitatea este că Pakistanul abandonează treptat Occidentul şi aliaţii săi pentru China.

Pakistanul a consolidat rapid legăturile cu China, atras de investiţiile de miliarde de dolari în proiectele Centura şi Drumul, proiectul de suflet al liderului comunist Xi Jinping, menit să atragă ţările pe orbita Partidului Comunist Chinez, cu ajutorul capcanei investiţiilor în infrastructură.

În ultimii doi ani, China a furnizat, de asemenea, armatei pakistaneze avioane, arme şi alte echipamente avansate. Cooperarea dintre ambele ţări a făcut un alt salt uriaş, după ce regimul comunist de la Beijing a livrat Marinei pakistaneze prima dintre cele patru cele mai avansate nave de război, evoluţie care va supăra India şi SUA.

VOA News relatează că prima navă de război avansată a fost lansată oficial duminică, într-un moment în care tensiunile la frontiera cu India continuă să rămână ridicate.

Înalt oficiali pakistanezi au participat la lansarea navei.

Nava (prima dintr-o serie de patru) este dotată cu echipamente electronice avansate, rachete şi senzori de înaltă tehnologie.

VOA estimează că fiecare dintre nave costă în jur de 350 milioane USD. Livrarea celorlalte trei nave este programată în 2021.

Citând mass-media chineză de stat, VOA a raportat că cele patru nave militare ar putea „dubla puterea de luptă” a flotei pakistaneze.

China a livrat, de asemenea, avioane de luptă multirol CAC / PAC JF-17 Thunder şi alte arme de apărare de ultimă generaţie, cum ar fi drone de luptă.

O mare parte a noii puteri de foc a reprezentat un efort de modernizare al Pakistanului pentru revizuirea forţelor sale armate, întrucât tensiunile cu India din ultimii doi ani au crescut de-a lungul liniei de control din Jammu şi Kaşmir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii