Trump: "China îl controlează pe Biden". Avertizează de pericolul pe care îl reprezintă alegerea fostului vicepreşedinte

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

După ce Convenţia Partidului Democrat al SUA l-a nominalizat oficial pe fostul vicepreşedinte Joe Biden contracandidat al lui Donald Trump la alegerile din noiembrie, se presupune că Trump va călători în Charlotte, Carolina de Nord, luni, pentru a participa personal la Convenţia Naţională Republicană.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezis că dacă rivalul său democrat din cursa pentru Casa Albă în 2020 va câştiga, relaţia ţării sale cu China va deveni cu totul alta.

„Dacă Biden va fi ales, China ne va controla ţara”, a declarat Trump, când a fost intervievat pentru „The Next Revolution” de Fox News.

Subliniind că este deschis posibilităţii de a decupla în totalitate relaţiile economice cu China, preşedintele a adăugat avertismentul:

"Nu vreau să dau foc acum comunităţii internaţionale... Dar nu a existat nicio ţară care să ne mulgă mai mult decât China ... Pierdem miliarde, sute de miliarde de dolari. Nu primim nimic din China. Da, primim nişte bunuri pe care le-am putea produce noi înşine ... [dar] nu obţinem nimic. Tot ce facem este să pierdem bani".

Părând că renunţă la poziţia anterioară, în care saluta acordul comercial încheiat cu China - aşa numitul acord Faza 1 - dintre Washington şi Beijing - Donald Trump a reînceput să acuze regimul comunist că îşi manipulează de mult timp moneda şi „fură” secretele comerciale americane.

Pandemia virusului Wuhan şi căderea economică pe care a generat-o la scara globală, au determinat ca administraţia Trump să deschidă un conflict cu regimul comunist de la Beijing, pe care îl acuză că a permis răspândirea virusului în celelalte ţări - prin ascunderea informaţiilor despre virus şi pentru că nu a suspendat fluxul internaţional de călători, ci numai pe cel intern, în momentul în care a blocat oraşul Wuhan.

În prezent, nu există noi discuţii comerciale la nivel înalt între cele două părţi, deşi s-a vehiculat că cele două părţi ar fi în contact cu privire la punerea în aplicare a primei faze a tranzacţiei, potrivit unei declaraţii a şefului de personal al Casei Albe, Mark Meadows, la 18 august.

Donald Trump a fost extrem de critic în ceea ce priveşte administrarea pandemiei virusului Wuhan de către regimul comunist, spunând, săptămâna trecută, că nu doreşte să vorbească cu China în acest moment.

Trump i-a spus gazdei Steve Hilton că acordul „nu mai este acelaşi pentru mine” şi a ridicat posibilitatea unei „decuplări” totale din China. „Dacă nu ne tratează corect, cu siguranţă aş face asta”, a spus Trump.

Înainte de criza de sănătate generată de coronavirus, a declarat Trump, relaţia SUA-China începea să se dezvolte.

"Ne-am descurcat mai bine decât am făcut-o vreodată cu China şi eram pregătit să fac rock 'N' roll ... Apoi am fost loviţi de această situaţie blestemată."

Donald Trump şi-a reafirmat hotărârea de a adopta o poziţie dură faţă de China. „Dacă te uiţi la ceea ce am făcut cu China, nimeni nu a făcut vreodată (asta) Chinei”, a spus el.

În acelaşi timp, el a sugerat că oponentul său Joe Biden este „controlat de China”, întrucât a vorbit despre avertismentele primite din partea serviciilor de informaţii americane că Beijingul ar fi plănuit amnestecul în viitoarele alegeri prezidenţiale, sprijinindu-l pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden.

"China îl controlează pe Joe Biden. Fiul său a obţinut un miliard şi jumătate de dolari. Fiul său, fără experienţă, fără creier, care nu a făcut niciodată nimic nu numai în Ucraina, a obţinut sute de mii de dolari din Ucraina şi o plată preliminară, apoi, în cazul Chinei, îi cade pleaşcă un miliard şi jumătate de dolari. Ridicol", a declarat Trump pentru Fox News.

Săptămâna trecută, directorul informaţiilor naţionale, John Ratcliffe, a declarat pentru Fox News că Beijing-ul reprezintă „o ameninţare de securitate naţională mai mare” pentru Statele Unite „decât oricare altă naţiune”, avertizând în legătură cu presupuse ameninţări iminente care includ „influenţa electorală şi ingerinţe”.

China a negat în mod repetat toate acuzaţiile privind practicile comerciale neloiale sau răspunsurile netransparente la pandemie, în ciuda numeroaselor dovezi.

De asemenea, a respins acuzaţiile de interferenţă planificată în alegerile prezidenţiale ale SUA.