China este pregătită pentru schimbări fundamentale, susţine un dizident
alte articole
"China este ca un râu, al cărui curs este blocat de un baraj mare, apa acumulându-se permanent", a spus activistul chinez dr. Yang Jianli, care a discutat recent cu un reporter despre evenimentele dramatice care au loc în China de astăzi şi despre posibilităţi de reformă democratică în curs de dezvoltare.
Multiple probleme ar putea crea fisuri în acest baraj şi acestea ar fi începutul sfârşitului pentru dictatura Partidului Comunist Chinez (PCC), a spus el, enumerând masacrul din Piaţa Tiananmen, tentativa de dezertare la Consulatul SUA a unui funcţionar din Chongqing şi marginalizarea unor funcţionari cheie ai PCC drept rezultat, protestele în creştere din întreaga Chină împotriva funcţionarilor corupţi, sau persecuţia împotriva practicanţilor Falun Gong din China.
"Orice incident mic poate declanşa o schimbare mare", a susţinut el, adăugând că "scânteia ar putea avea loc chiar unde oamenii se aşteaptă cel mai puţin."
Dr. Yang deţine două diplome de doctorat, una în economie politică de la Universitatea Harvard şi una în matematică de la Universitatea din California-Berkeley. El a fost forţat să părăsească China după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, dar a revenit în 2002, în ciuda faptului că este unul din cei 50 de dizidenţi de pe lista neagră a regimului comunist. El a fost deţinut şi condamnat ilegal în 2004 la cinci ani de închisoare pentru spionaj şi intrare ilegală.
După campanii ample, nu numai din partea grupurilor pentru drepturile omului, dar şi din partea Universităţii Harvard şi a unui grup bipartizan de 40 de senatori, inclusiv Hillary Clinton şi John Mccain, administraţia Bush a facilitat exilul lui Yang în America.
Yang a ajuns în Statele Unite în august 2007, iar acum locuieşte în Washington DC.
Masacrul din Piaţa Tiananmen a avut loc ca răspuns la protestele studenţeşti pentru reforme democratice în Beijing. Autorităţile au trimis armata, inclusiv tancuri, care au tras asupra studenţilor şi civililor. Numărul exact de civili decedaţi rămâne necunoscut, estimările variind de la câteva sute la câteva mii. Subiectul a fost interzis în dezbaterile publice din China, de atunci încoace.
O excepţie notabilă faţă de această interdicţie a avut loc săptămâna trecută, când zeci de ziare din China au publicat articole ce comemorau moartea lui Hu Yaobang. Hu a fost un secretar general al partidului comunist, care a căutat să implementeze reforme politice şi economice. Moartea lui pe 15 aprilie 1989 a oferit inspiraţie pentru studenţi, care s-au adunat pentru a forma mişcarea pro-democraţie din Piaţa Tiananmen.
Yang a declarat ca articolele de ziar care îl comemorează pe Hu ar putea fi privite ca începutul unui proces de reformă.
"Aceasta arată că există unele persoane în interiorul guvernului, care au poziţii puternice încât să faciliteze publicarea acestui articol, dar în acelaşi timp, nu suficient de puternice încât să creeze o politică pentru a rezolva problema masacrului din Piaţa Tiananmen şi a demara drumul tranziţiei spre democraţie", a spus el.
Yang crede că actualul lider chinez, Hu Jintao, nu se opune rezoluţiei legate de Piaţa Tiananmen, dar sugerează că momentul este o problemă delicată.
"Nu cred că există o barieră psihologică în inima şi mintea cuiva faţă de soluţionarea acestei situaţii foarte importante, dar rămâne problema legată de cum să facă acest lucru şi care sunt consecinţele imediate ale unei astfel de acţiuni", a afirmat el.
Yang a precizat că dacă va exista o soluţionare serioasă a masacrului, recunoaşterea secretarului general al partidului din acel moment, Zhao Ziyang – o persoană extrem de respectată – va fi importantă. Zhao Ziyang a vorbit în sprijinul studenţilor şi a fost ţinut sub arest la domiciliu până la moartea sa, în 2005, pentru eforturile sale. Moartea sa abia a fost recunoscută în China, o înmormântare oficială neintrând în discuţie.
Yang a declarat că speră ca curentul schimbării să se transforme "într-un val puternic în interiorul guvernului, care să ducă la colaborare în scopul angajării Chinei pe drumul reformelor politice",
"Acest lucru va lua timp, dar este ceea ce sperăm", a spus el.
El a subliniat însă, că orice discuţie sau semnale de deschidere valorează puţin, fără o mişcare semnificativă cu privire la drepturile omului, în special eliberarea tuturor prizonierilor deţinuţi pentru convingerile lor politice sau religioase.
Trebuie să avem mai întâi drepturile ale omului înainte de a putea vorbi despre problemele politice.
El a recunoscut că unii oameni se tem de instabilitatea provocată de căderea inevitabilă a PCC, dar nu este de acord cu acest punct de vedere. Yang crede că "pragmatismul" chinez va deţine dominaţia, iar "comunităţi auto-organizate" se vor forma pentru a menţine stabilitatea.
"Eu nu sunt atât de pesimist cum ar fi mulţi oameni cu privire la situaţia poporului. Eu cred că chinezii sunt capabili, au calitate şi pot să supravieţuiască tranziţiilor", a susţinut el.
"Eu nu spun că este uşor; cred că drumul este foarte clar, dar foarte accidentat", a adăugat el.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.