Profesor onorific a fost un recoltator de organe, spun criticii

O prestigioasă universitate australiană a ajuns recent sub monitorizare pentru acordarea titlului onorific de profesor unui fost oficial chinez al sănătăţii care a fost implicat în recoltarea ilegală de organe.
Viceministrul chinez al sănătăţii Huang Jiefu după o conferinţă în Taipei, în 2010. Huang a început să fie cercetat recent pentru implicarea sa în recoltarea ilegală de organe din China în timp ce era viceministru al sănătăţii. (Bi-Long Song/The Epoch Times)
Matthew Robertson
01.05.2013

O prestigioasă universitate australiană a ajuns recent sub monitorizare pentru acordarea titlului onorific de profesor unui fost oficial chinez al sănătăţii care a fost implicat în recoltarea ilegală de organe.

Cercetătorii în recoltarea de organe din China s-au adresat unui important program de ştiri australian “Raportul de la 7:30”, unde au oferit informaţii despre implicarea lui Huang Jiefu în recoltarea de organe ce are loc în China. Ei au cerut Universităţii din Sydney să invalideze titulatura acordată lui Huang în 2008 şi înnoită în octombrie 2011.

Cercetătoarea Maria Fiatarone Singh, o membră a Facultăţii pentru Ştiinţa Sănătăţii din cadrul Universităţii din Sydney, îl vede pe Huang ca pe unul dintre foştii lideri ai unui sistem ilegal şi imoral de transplantare de organe.

“În anii 1990 o formă foarte specială de injecţie letală numită injecţie letală lentă a fost perfecţionată în China de către oficialii sistemului comunist”, a spus dna Singh în cadrul emisiunii “Raportul de la 7:30”, produsă de Australian Broadcasting Corporation. “Această injecţie avea rolul de a păstra organele în timp ce persoana era anesteziată”, a spus dânsa.

“Oamenii nu mor imediat”, a spus Singh, oferind chirurgului timp pentru a extrage organele înainte ca injecţia letală se fie finalizată. “Se face într-un fel care permite ca acest amestec macabru de execuţie şi tratare medicală să fie făcut de aceeaşi echipă de doctori. Este într-adevăr tulburător.”

Huang a fost viceministru al sănătăţii în perioada 2001-2013 şi a fost persoana de contact pentru grupurile internaţionale care doreau să audă poziţia oficială a regimului chinez asupra politicilor de transplantare de organe. De asemenea, el a fost membru al Grupului de Conducere al Partidului din cadrul Ministerului Sănătăţii, conform website-ului ministerului; şi el este un membru în rezervă al Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez, un organism consultativ al Partidului Comunist Chinez.

De asemenea, Huang a monitorizat pentru o perioadă lungă recoltarea de organe de la prizonieri ai conştiinţei, conform cercetătorilor lui David Matas, un avocat canadian şi co-autor al raportului “Investigaţie Independentă asupra Acuzaţiilor privind Recoltarea de Organe de la Practicanţii Falun Gong din China“, publicat prima dată în 2006.

Se suspectează că, începând cu anul 2000 şi inclusiv în prezent, practicanţii Falun Gong sunt o sursă preponderentă de organe traficate ilegal prin sistemul chinez. Zeci de mii de practicanţi s-ar putea să fi fost ucişi în această manieră, indică cercetătorii.

O mare parte din acea activitate a fost desfăşurată de complexul medicalo-militar, unde spitalele militare lucrează cu lagărele de reeducare pentru a obţine organe şi a efectua transplanturi în secret. Astfel de spitale nu sunt în sfera de activitate a Ministerului Sănătăţii, dar ca şef al sistemului de transplantare, Matas îl consideră pe Huang responsabil şi vinovat.

Universitatea din Sydney s-a apărat cu o notă primită din partea profesorului Bruce Robinson, decanul Facultăţii de Medicină: “Huang Jiefu este recunoscut pe plan internaţional ca făcând schimbări semnificative în regulamentul proceselor de transplantare de organe din China într-un efort de a reduce practica de recoltare de organe de la prizonieri executaţi”. Robinson a listat câteva iniţiative ce au fost atribuite lui Huang, incluzând “afirmarea în public că prizonierii executaţi nu sunt o sursă potrivită pentru organele de transplant.”

Dar este probabil că însuşi Huang să fi extras organe vitale de la prizonieri executaţi, spune Singh. Ea notează că până în noiembrie 2012, Huang încă desfăşura transplanturi de ficat.

“Asta ar însemna 100 de organe pe an”, spune Singh. “Folosind propriile date ale lui Huang, 90 până la 95% dintre acele organe ar fi provenit de la prizonieri executaţi”. Anterior, Huang a oferit unele estimări conform cărora 90 până la 95% dintre toate organele transplantate în China au provenit de la prizonieri executaţi.

Înainte de o operaţie din 2005, Huang a contactat Universitatea Medicală Militară Nr. 3 din Chongqing, care este afiliată la armata chineză, precum şi Şcoala de Medicină Zhongshan localizată în Guangzhou, pentru a obţine un ficat potrivit. Într-un interval de 24 de ore, un organ a sosit din Chongqing şi el a executat transplantul, conform unui raport de ştiri publicat pe un website oficial chinez, ce amintea cazul în termeni de laudă.

În timp ce David Matas, avocat şi cercetător, recunoaşte că Huang a jucat un rol public în evidenţierea nevoii Chinei de a-şi reforma sistemul de recoltare de organe, el a spus într-un interviu precedent la ziarul The Epoch Times că ceea ce a făcut dânsul este departe de a fi suficient.

“În cazul lui Huang Jiefu, el spune toate lucrurile potrivite dar este schimbător. Acest tip stă în vârful unui sistem de abuzuri masive în domeniul transplanturilor”, a spus Matas. “Ceea ce văd eu este că sistemul aplică scena poliţistului bun şi poliţistului rău. Huang este poliţistul bun. El are această noţiune de ‘Haideţi să schimbăm lucrurile treptat’. El spune acest lucru de mulţi ani încoace şi nu văd o mulţime de schimbări. Ei [cei implicaţi în aceste crime] fac orice pentru a ascunde datele reale.”

Matas a adăugat: “Nu cred că ei fac tot ceea ce pot [pentru a opri abuzurile]. Ei ar trebui să le oprească.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor