Liderul Taiwanului cere Chinei să se abţină de la ameninţări / Beijingul preconizează exerciţii militare în jurul insulei

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te (Getty Images)
Redacţia
07.12.2024

Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a îndemnat China să „îşi deschidă braţele în loc să îşi ridice pumnii”, în timp ce şi-a încheiat primul turneu în străinătate de la preluarea mandatului, în luna mai, relatează AP News .

Remarcile sale la o conferinţă de presă vineri în Palau, o naţiune insulară din Pacific, au venit ca răspuns la speculaţiile pe scară largă potrivit cărora China va organiza exerciţii militare în jurul Taiwanului ca răspuns la călătoria sa.

„Indiferent cât de multe exerciţii militare şi nave de război şi avioane sunt folosite pentru a constrânge ţările vecine, acestea nu vor putea câştiga respectul niciunei ţări”, a spus el.

Preşedintele a vorbit la o zi după ce Ministerul de Externe al Chinei a anunţat sancţiuni împotriva a 13 companii americane şi a şase directori ca răspuns la vânzările de arme americane către Taiwan, anunţate recent.

Taiwanul şi China s-au despărţit în 1949, în timpul unui război civil în urma căruia comuniştii victorioşi au preluat controlul la Beijing, iar naţionaliştii au înfiinţat un guvern rival în Taiwan, o insulă cu 23 de milioane de locuitori în largul coastei de est a Chinei. Partidul Comunist Chinez, aflat de mult timp la putere, susţine că Taiwanul face parte din China şi trebuie să intre sub controlul său la un moment dat.

Călătoria lui Lai în Pacific, care a inclus escale americane în Hawaii şi Guam, l-a dus în inima unei regiuni maritime în care China se luptă cu Statele Unite şi aliaţii săi pentru influenţă şi control. El a vizitat, de asemenea, Insulele Marshall, Tuvalu şi Palau, trei dintre cele 12 ţări care au legături diplomatice cu Taiwanul. Restul lumii, inclusiv SUA, are legături oficiale cu China.

Liderul taiwanez, care a vorbit prin telefon cu liderii Congresului SUA în timp ce se afla în Guam, a respins îngrijorarea că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea fi mai puţin angajat faţă de cauza Taiwanului decât a fost actualul preşedinte Joe Biden.

„Taiwanul este încrezător că va continua să aprofundeze cooperarea cu noul guvern, să reziste expansiunii autoritare, să creeze prosperitate şi dezvoltare pentru ambele ţări şi să contribuie mai mult la stabilitatea şi pacea regională”, a declarat el.

Cele două opriri ale lui Lai pe teritoriul SUA au stârnit furia Chinei, care se opune vânzărilor de arme şi asistenţei militare americane către Taiwan. Washingtonul este principalul furnizor de arme pentru apărarea Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, vorbind la o şedinţă de informare zilnică la Beijing, a acuzat Taiwanul şi SUA că s-au angajat în schimburi oficiale în Hawaii şi Guam şi a declarat că opririle SUA au oferit o platformă pentru independenţa Taiwanului şi activităţile separatiste.

„Lai Ching-te şi autorităţile DPP s-au angajat în activităţi de independenţă a Taiwanului sub diferite aparenţe. Dar indiferent de ceea ce spun sau fac, nu vor schimba niciodată faptul că Taiwanul face parte din China şi nici nu vor opri tendinţa covârşitoare că China va fi şi trebuie să fie reunită. Căutarea independenţei prin solicitarea de sprijin străin este sortită eşecului”, a declarat Lin, referindu-se la Partidul Democrat Progresist al lui Lai.

Lai a accentuat distincţia dintre guvernele autoritare şi democraţiile precum Taiwanul şi SUA, menţionând cooperarea militară a Rusiei atât cu China, cât şi cu Coreea de Nord, inclusiv trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.

„Aşa cum am spus de multe ori înainte, atunci când ţările autoritare se reunesc, ţările democratice trebuie să se unească pentru a asigura stabilitatea şi dezvoltarea globală şi regională”, a spus el.

Lai a mai spus că China trebuie să înceteze să mai folosească ameninţări şi stimulente pentru a încerca să convingă alte ţări să schimbe loialitatea diplomatică de la Taiwan la China, după ce Paraguay a dat afară un diplomat chinez aflat în vizită săptămâna aceasta. Trimisul a sărit peste o sesiune la o reuniune a ONU şi a mers în schimb la clădirea Congresului din Paraguay pentru a îndemna legislatorii să rupă relaţiile cu Taiwanul.

Lin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a numit acuzaţiile Paraguayului nerezonabile şi nefondate.

„Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Reafirmarea şi aderarea la principiul unei singure Chine este legitimă şi ireproşabilă oriunde în lume, a spus el.

Numărul mic de aliaţi diplomatici ai Taiwanului a continuat să scadă în ultimii ani, Beijingul reuşind să convingă mai mulţi să stabilească legături cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor