China ar putea ridica interdicţia de decenii asupra consolelor de jocuri
alte articole
Miile de copii chinezi, care nu au putut niciodată să joace Xbox, PlayStation sau alte tipuri de jocuri bazate pe consola Nintendo, ar putea în final experimenta consolele de jocuri în viitorul apropiat.
Un funcţionar anonim din Ministerul chinez al Culturii a declarat pentru ziarul oficial Cotidianul China că interdicţia ar putea fi anulată în curând.
China a interzis consolele de jocuri video - dar nu jocurile pe calculator - în anul 2000, din cauza unor "potenţiale daune" pe care aceste jocuri le-ar putea produce tinerilor.
Ca urmare, jocurile pe calculator s-au dezvoltat foarte mult în China, sute de milioane de persoane participând la jocurile on-line, cum ar fi World of Warcraft. Jocurile pe dispozitive mobile sunt de asemenea extrem de populare.
"Revizuim normele, am efectuat o serie de studii şi am purtat discuţii cu alte ministere în legătură cu posibilitatea deschiderii pieţei pentru consolele de jocuri", a declarat sursa din Ministerul Culturii pentru cotidianul respectiv. "Cu toate acestea, din moment ce interdicţia a fost emisă de şapte ministere cu peste un deceniu în urmă, vom avea nevoie de aprobarea tuturor părţilor pentru a o înlătura", a adăugat sursa.
Cu toate acestea, un alt oficial al Ministerului Culturii a declarat pentru Reuters că raportul din Cotidianul China nu este corect.
"Ministerul nu are în vedere ridicarea interdicţiei", a relatat oficialul, care s-a prezentat drept Bai, pentru agenţia de ştiri.
Dacă China ar elimina interdicţia, acest lucru ar fi un avantaj pentru producătorii de console, cum ar fi Sony, Nintendo şi Microsoft. Acţiunile Sony au crescut luni cu peste 9 la sută la Bursa din Tokyo, după ce a apărut vestea că interdicţia ar putea fi eliminată, în timp ce acţiunile Nintendo au crescut cu circa 3,5 la sută.
De când a fost instituită interdicţia, pirateria consolelor de jocuri din China a crescut surprinzător, ceea ce înseamnă că regimul chinez nu beneficiază de pe urma taxelor şi tarifelor – un posibil motiv pentru care regimul chinez ar lua în considerare ridicarea interdicţiei.
Liu Shuo, care deţine un magazin de jocuri video în Beijing şi care revinde console de contrabandă ce provin din Japonia, Coreea de Sud şi Hong Kong, a beneficiat de pe urma contrabandei.
"Vindeam circa 10 console pe zi în 2006. Profitul net era foarte mare deoarece existau puţini concurenţi", a declarat el pentru Cotidianul China .